SDKÚ: Vláda sa chystá na podnikateľoch ryžovať

NETKY.SK • 5 Február 2014, 12:38 • 2 min
SDKÚ: Vláda sa chystá na podnikateľoch ryžovať

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica sa podľa SDKÚ-DS chystá na podnikateľoch "vyryžovať" toľko, koľko si rozdelili ľudia v pozadí kauzy predaja emisií.

slovakia

left justify in out

"V kauze emisií ide o zhruba 50 mil. eur, ktorú si rozdelila garážová firma a zatiaľ neznámi ľudia, ktorí sú za ňou. Je to zhruba čiastka, o ktorú stúpa odhadovaný výber firemných daní na tento rok. Právom sa preto pýtame, či je zvýšenie daní potrebné a komu prospeje," skonštatoval na stredajšom brífingu podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Uviedol to v reakcii na to, že poslanci nepodporili jeho návrh na zrušenie daňových licencií, ktoré vláda Roberta Fica schválila koncom minulého roka. Podľa Štefanca Smer namiesto toho, aby zlepšoval výber daní, zavádza nové a zároveň zvyšuje daňové zaťaženie aktívnych ľudí, ktorí vytvárajú pracovné miesta. "Táto daň bola zavedená bez pripomienkového konania, bez toho, aby sa Smer obrátil na ľudí a bez toho, aby sa verejnosť mohla k tomuto návrhu vyjadriť," povedal s tým, že Smer si píli konár sám pod sebou. "Vládni poslanci tento návrh zamietli v situácii nového vývoja v kauze emisií, kde sa zdá, že podozrenia vedú priamo ku sponzorom Smeru," uzavrel Štefanec. 

Daňovú licenciu musí každá firma platiť od 1. januára tohto roka. Po prvýkrát sa budú licencie platiť v daňovom priznaní v roku 2015 za zdaňovacie obdobie roka 2014. Ide o minimálnu výšku dane, ktorú bude daňovník povinný zaplatiť, a to aj v prípade vykázania daňovej straty. Od platenia licencie budú v prvom roku oslobodené novovzniknuté spoločnosti. Celkovo ministerstvo financií zavádza pre daňové licencie tri sadzby. Neplatcovia dane z pridanej hodnoty (DPH) s tržbami do 500 tis. eur budú platiť daňovú licenciu vo výške 480 eur, platcovia DPH s tržbami do 500 tis. eur budú platiť licenciu vo výške 960 eur a všetky subjekty s tržbami nad pol milióna eur budú platiť licenciu vo výške 2 880 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies