SDKÚ: Vláda ide opačným smerom ako Európa, daň z príjmu treba firmám znížiť

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 14:59 • 2 min
SDKÚ: Vláda ide opačným smerom ako Európa, daň z príjmu treba firmám znížiť

BRATISLAVA - Predstavitelia opozičnej strany SDKÚ-DS chcú, aby vláda znížila sadzbu dane z príjmu právnických osôb z 23 % na 19 %.

slovakia

left justify in out

"Momentálne sú firemné dane na Slovensku najvyššie z postkomunistických krajín," povedal dnes na tlačovej konferencii na pôde parlamentu podpredseda strany Ivan Štefanec. Vedenie SDKÚ-DS dnes na tému daní rokovalo s ekonomickými expertmi za okrúhlym stolom.

Účastníci sa na rokovaní snažili nájsť odpovede na otázku, ako súvisí daňová problematika s vysokou nezamestnanosťou a rastúcou zadlženosťou krajiny. "Naša nezamestnanosť je vyššia o viac než jeden percentuálny bod oproti minulému roku, náš dlh je historicky najvyšší a vláda si zatiaľ stále nechce priznať túto chybu," vyhlásil Štefanec.

Návrh SDKÚ-DS na zníženie dane z príjmov, ktorý má napraviť kroky vlády Roberta Fica, všeobecne podporili aj ekonomickí experti. Štefanec takisto upozornil, že daňové trendy na Slovensku idú v súčasnosti v opačnom prúde, ako v západnej Európe. Viaceré krajiny ako Veľká Británia a Švédsko totiž začali znižovať dane. "Od budúceho roka to bude aj Fínsko a Dánsko," podotkol podpredseda strany.

Poslanec Národnej rady SR a bývalý minister financií Ivan Mikloš zdôraznil, že zrušenie rovnej dane bolo nerozumným krokom, nakoľko šlo o funkčný systém. Zároveň však dodal, že jeho strana sa momentálne nesnaží o znovuobnovenie rovnej dane. "Navrhujeme aspoň, vyriešenie tej najväčšej hlúposti, tej najhoršej veci, ktorou je zvýšenie dane z príjmu právnických osôb," povedal Mikloš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona