SDKÚ: V Nitrianskom kraji so Smerom do koalície nepôjdeme

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 13:36 • 2 min
SDKÚ: V Nitrianskom kraji so Smerom do koalície nepôjdeme

BRATISLAVA - Strana SDKÚ-DS v jesenných krajských voľbách v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) do koalície so Smerom-SD nepôjde. TASR to dnes potvrdil líder SDKÚ-DS Pavol Frešo.

slovakia

left justify in out

"My ako strana sme vo februári pristúpili k tomu, že chceme všade stredopravé koalície ako alternatívu voči Smeru-SD a vyzvali sme k tomu aj partnerov," povedal Frešo s tým, že v tomto režime pracujú aj krajské stranícke štruktúry. "V Nitre to bolo ťažké rozhodnutie, bola tam dve volebné obdobia tzv. slovenská koalícia, ale nakoniec to ide v línii, akú presadzuje nové vedenie strany. V žiadnom kraji nepôjdeme so Smerom," deklaroval.

SDKÚ-DS už v NSK rokuje o vytvorení koalície s ďalšími stredopravými stranami, ako SaS, Most-Híd, OKS či NOVA - Dohoda. Kto bude spoločným kandidátom na župana, je podľa Freša vecou krajskej štruktúry.

Na otázku, ako hodnotí skutočnosť, že do koalície so Smerom-SD napriek výzvam ide KDH v Nitre aj Banskej Bystrici, Frešo priamo neodpovedal. "Volič SDKÚ-DS musí mať možnosť si vybrať. Je tiež anomália v rámci európskych pravicových strán, aby chodili do predvolebných koalícií s ľavicou v regionálnych voľbách. Zároveň SDKÚ-DS je alternatívou voči ľavici, a preto musí ísť príkladom a nebude tvoriť predvolebné koalície so Smerom-SD," dodal Frešo.

Kresťanskí demokrati sa dohodli so Smerom-SD v NSK už skôr. Spoločne podporujú dlhoročného nitrianskeho župana Milana Belicu. V tomto volebnom období v NSK vládne tzv. slovenská koalícia strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS a ĽS-HZDS.

Hnutie Jána Figeľa v pondelok (10. 6.) podpísalo spoluprácu so Smerom-SD aj v Banskobystrickom kraji, kde je spoločným kandidátom na župana europoslanec za Smer-SD a súčasný šéf kraja Vladimír Maňka. Figeľ sa už vyjadril, že je z tohto rozhodnutia krajskej organizácie KDH v Banskej Bystrici sklamaný. "Sme ale demokratickým hnutím," povedal.

V pondelok sa podpisovala aj koaličná dohoda medzi stredo-pravými stranami v Bratislavskom samosprávnom kraji. Do volieb pôjde spolu sedmička politických strán SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a Strana zelených.

Frešo povedal, že podpis dohody v Bratislave je dôkazom schopnosti stredopravých strán spolupracovať. "Funkčnú stredopravú koalíciu máme v BSK štyri roky, teraz sa k nám pridali aj SaS, Most-Híd a Strana zelených, aby sme spojili sily a vytvorili alternatívu voči Smeru-SD. Po štyroch rokoch chceme svoju prácu dokončiť a ísť príkladom aj zvyšku Slovenska. Je to pre nás aj výzva, že takúto alternatívu dokážeme ponúknuť aj smerom k Slovensku," apeloval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona