SDKÚ: Súdy by za zmeškanie lehôt mali platiť

NETKY.SK • 15 Február 2016, 10:49 • 2 min
SDKÚ: Súdy by za zmeškanie lehôt mali platiť

BRATISLAVA – SDKÚ-DS navrhuje, aby súdy za každý mesiac zmeškania stanovenej lehoty platili zúčastneným stránkam 500 eur.

slovakia

left justify in out

Je to jeden z návrhov SDKÚ-DS, ktorým chce vrátiť súdom dôveru. Ako povedal dnes na tlačovej besede šéf sekcie bezpečnosti a spravodlivosti SDKÚ-DS a kandidát do NR SR Ján Keselý, v civilnom konaní je potrebné zabezpečiť koniec prieťahom v konaní. Preto SDKÚ-DS do volebného programu zaradila opatrenie, podľa ktorého pre začiatok konania alebo výzvu na zaplatenie súdneho poplatku, vydanie platobného rozkazu, či vydanie predbežného opatrenia majú byť prísne lehoty, ktoré bude musieť súd dodržať. „Ak ich nedodrží, bude musieť súd zaplatiť za každý mesiac meškania 500 eur každému účastníkovi konania. To zabezpečí, aby sudcovia začali konať inak,“ uviedol Keselý.


SDKÚ-DS chce tiež do pojednávacích miestností kamerové systémy, ktoré budú sledovať chovanie sudcov a senátov. Tieto záznamy budú zverejňované. SDKÚ-DS tiež navrhuje povinné zverejňovanie všetkých rozsudkov tak, aby bolo možné v nich vyhľadávať podľa kľúčových slov. Občan tak bude môcť hľadať rozsudky konkrétneho sudcu.
Podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša ak má fungovať spravodlivosť, tak musia byť súdy viazané lehotami. „Aby nemali povinnosti len občania, ale aj súdy, rozhodnúť do konkrétneho času, aby spravodlivosť bola rýchla a funkčná. Ľudia majú zníženú dôveru k súdom. Neveria, že súdy rozhodnú spravodlivo a rýchlo,“ konštatoval Frešo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona