SDKÚ: SR už prišla o milióny kvôli arbitráži s Unionom, hrozia ďalšie

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 16:23 • 2 min
SDKÚ: SR už prišla o milióny kvôli arbitráži s Unionom, hrozia ďalšie

BRATISLAVA – Slovensko možno zaplatí ďalšie milióny za svoje snahy vytvoriť jednu spoločnú zdravotnú poisťovňu. Varovala pred tým na dnešnej tlačovej konferencii opozičná SDKÚ-DS, podľa ktorej spoločnosť Achmea, ktorá proti Slovensku už viedla jeden arbitrážny spor kvôli zdravotnej poisťovni Union, pravdepodobne bude pripravovať ďalší.

slovakia

left justify in out

"Okrem toho sú luxemburským súdom stále zablokované peniaze vo výške 29,5 milióna eur. Osud týchto peňazí je stále neistý. Je ťažké odhadnúť, či o ne Slovensko príde alebo nepríde. Slovensko ale naďalej koná vo veci arbitráže Unionu a obracia sa na súdy," povedal podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný.

Predstavitelia SDKÚ-DS po dnešnej návšteve na ministerstve financií upozornili aj na to, že Slovensko stála táto arbitráž už 26,5 milióna eur. "Potvrdili sa naše obavy, že škody za tento spor sú obrovské a budú ďalej narastať. Len za právne služby vynaložila SR 26,8 milióna eur. Táto čiastka je od roku 2009 do júna 2013. O tieto peniaze tak slovenskí občania už prišli," upozornil podpredseda strany Ivan Štefanec s tým, že okrem toho nám hrozia ďalšie spory. A to vo veci prípravy legislatívy na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne. "Preto existuje reálne ohrozenie, že tieto škody budú ešte narastať aj z dôvodu tohto ďalšieho ideologického rozhodnutia Roberta Fica," upozornil Štefanec.

Z dnešného stretnutia so zástupcami rezortu financií vyplývajú podľa SDKÚ-DS tri hlavné závery. Slovensko môže prísť o 29,5 milióna eur, ktoré sú zablokované na účtoch, občania Slovenska už zaplatili za protiústavný zákaz poisťovní 26,8 milióna eur a už v súčasnosti sa rozbiehajú arbitráže vo veci vytvárania jednej zdravotnej poisťovne. "Preto sa obávame, že občania budú platiť ďalšie desiatky miliónov eur za tento v poradí druhý Ficov ideologický pokus so zdravím," dodal Novotný.

Slovensko sa však plánuje obhajovať v arbitráži aj naďalej. "Slovenská republika aj naďalej trvá na postoji, že stovky miliónov eur, ktoré z verejného zdravotníctva odišli a boli vyplatené vlastníkom zdravotných poisťovní by mali ostať v slovenskom zdravotníctve. Za posledných päť rokov vytiahli súkromné zdravotné poisťovne z vreciek občanov na svoj zisk a prevádzkové náklady už vyše miliardu eur. Náklady na právne služby sú v porovnaní so spomínanou sumou niekoľkonásobne nižšie," informoval tlačový odbor Ministerstva financií SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies