SDKÚ: Smer sa možno pripravuje na ovládnutie nemocnice v Malackách

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 11:11 • 2 min
SDKÚ: Smer sa možno pripravuje na ovládnutie nemocnice v Malackách

BRATISLAVA - Strana Smer-SD má v orgánoch spoločnosti, ktorá má v prenájme krajskú nemocnicu Malackách, svojho nominanta a nedá sa vylúčiť, že sa ticho pripravuje na ovládnutie nemocnice v prípade, ak Monika Flašíková-Beňová uspeje v kandidatúre na predsedníčku Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Vyhlásil to dnes predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS v zastupiteľstve BSK Milan Trstenský.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov o takomto scenári svedčí fakt, že primátor Malaciek Jozef Ondrejka (člen poslaneckého klub Smer-SD) je podľa výpisu z Obchodného registra SR v predstavenstve súkromnej spoločnosti, ktorá prevádzkuje nemocnicu Malacky. "Aké záujmy tam pán primátor a zároveň poslanec BSK obhajuje, nie je jasné, pretože na zastupiteľstve pri prerokovávaní materiálov týkajúcich sa nemocnice zásadne nehlasuje," upozornil Trstenský.

Zároveň tvrdí, že aj tieto aktivity poslancov Smeru-SD na čele s Flašíkovou-Beňovou vzbudzujú podozrenia, že na prvom mieste nie je osud 80.000 obyvateľov, ale osobný záujem v zdravotníckom biznise. "Ak má pani poslankyňa záujem kvalifikovane hľadať riešenia, veríme, že ju materská strana Smer-SD nominuje do pripravovanej komisie, ktorá posúdi najvýhodnejší model financovania obidvoch zdravotníckych služieb v okrese Malacky," dodal Trstenský s tým, že v komisii je priestor na serióznu debatu, nie na hysterické výkriky.

Predseda BSK Pavol Frešo (SDKÚ-DS) oslovil poslanecké kluby zastúpené v BSK a odborníkov, aby nominovali do špeciálnej komisie svojich zástupcov. Komisia sa má zaoberať modelmi financovania lekárskej služby prvej pomoci a pohotovosti, ktorým hrozí zatvorenie a predložiť novému zastupiteľstvu svoj návrh. Zastupiteľstvo sa ním má zaoberať v decembri 2013.

Nemocnica v Malackách je majetkom BSK a od roku 2004 ju má v prenájme súkromná spoločnosť. Jej vedenie tvrdí, že ak poslanci BSK nevyriešia situáciu, nebude ďalej poskytovať ústavnú pohotovostnú službu a Lekársku službu prvej pomoci. "Na straty, ktoré nemocnici spôsobujú tieto činnosti, sme upozorňovali už dávno. A trváme na tom, že nemocnica nie je schopná v ďalšom roku tieto činnosti prevádzkovať," povedal šéf nemocnice Peter Kalenčík. Frešo to chcel pôvodne riešiť schválením troch miliónov eur pre nemocnicu na tri roky. Po kritike poslancov Smeru-SD návrh stiahol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona