SDKÚ sa chce kvôli dôchodkom obrátiť na Radu pre rozpočtovú zodpovednosť

NETKY.SK • 9 August 2012, 12:09 • 2 min
SDKÚ sa chce kvôli dôchodkom obrátiť na Radu pre rozpočtovú zodpovednosť

SDKÚ sa chce kvôli dôchodkom obrátiť na Radu pre rozpočtovú zodpovednosť - Politika V prípade, že novela zákona o sociálnom poistení bude schválená v podobe, ako ju vládny Smer-SD predložil na rokovanie Národnej rady (NR) SR, opozičná SDKÚ-DS sa obráti na

slovakia

left justify in out

img

V prípade, že novela zákona o sociálnom poistení bude schválená v podobe, ako ju vládny Smer-SD predložil na rokovanie Národnej rady (NR) SR, opozičná SDKÚ-DS sa obráti na Radu pre rozpočtovú zodpovednosť. "Som presvedčený, že tento zákon zhoršuje udržateľnosť verejných financií aj celého dôchodkového systému," vysvetlil podpredseda opozičnej strany Ivan Štefanec.
      Podľa vládneho návrhu sa má súčasný deväťpercentný odvod do druhého dôchodkového piliera nahradiť štvorpercentným s tým, že by si sporitelia mohli k tomuto prispieť nimi zvolenou sumou. Poslanci SDKÚ-DS však plánujú predložiť pozmeňovací návrh, ktorý by vrátil zmenu odvodov na deväť percent. "Ide nám o zachovanie súčasného stavu v druhom pilieri," uviedol Štefanec. Takýto pozmeňujúci návrh má podľa neho podporu v radoch opozície.
      Štefanec je presvedčený, že aj v prípade úspechu vládnej strany, téma dôchodkov ostane témou nasledujúcich dní aj mesiacov. Pomôcť tomu má aj petícia SDKÚ-DS za zachovanie deväťpercentného odvodu do druhého dôchodkového piliera. Doteraz sa pod ňu podpísalo viac ako 80.000 ľudí a podľa Štefanca už v tomto roku dosiahne potrebnú hranicu 100.000 podpisov, aby sa ňou musel zaoberať parlament.
      Vládnej novele opozičná SDKÚ-DS vyčíta aj zmeny, ktoré sa dotknú dohodárov. "Chceme podporiť výnimku pre ľudí do 25 rokov, aby mohli pracovať na dohodu. Nezamestnanosť mladých ľudí je u nás jedna z najvyšších v EÚ a vláda to chce riešiť peniazmi z eurofondov. Čiže na jednej strane chce dávať na tento cieľ peniaze ale na druhej strane podstatne zhoršuje situáciu v zamestnávaní," myslí si podpredseda SDKÚ-DS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies