SDKÚ rozhodne o prezidentskom kandidátovi v januári

NETKY.SK • 13 December 2013, 09:53 • 2 min
SDKÚ rozhodne o prezidentskom kandidátovi v januári

BRATISLAVA – SDKÚ-DS o podpore niektorého z prezidentských kandidátov tento rok nerozhodne. Ústredná rada by mala v sobotu poveriť prezídium strany, aby o kandidátovi rozhodlo, a to aj bez primárnych volieb.

slovakia

left justify in out

Prezídium rozhodne o podpore niektorého z kandidátov v januári. Ako povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, strana má primárky v stanovách, ale SDKÚ-DS nestavia vlastného kandidáta, preto prezídium navrhuje od primárok upustiť. Na rozhodnutie SDKÚ-DS čaká KDH a Most-Híd, ktoré podporujú prezidentskú kandidatúru Pavla Hrušovského. Obe strany mu podporu vyjadrili už v lete a odvtedy čakajú na rozhodnutie SDKÚ-DS,

Ústredná rada by mala v sobotu rozhodnúť o vypísaní primárok na lídra kandidáta do eurovolieb, ktoré budú tiež na budúci rok. „Voľby do Európskeho parlamentu budú dôležité, pretože EÚ nie je zahľadená do seba, ako to tvrdí premiér Robert Fico. My sme za úniu spoluzodpovední,“ povedal Štefanec s tým, že preto je dôležité, ako sa k eurovoľbám postavíme. 

Na kandidatúru za prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Prezidentskú kandidatúru zatiaľ ohlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka, podnikateľ Andrej Kiska, herec Milan Kňažko, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, ktorý odišiel z KDH. Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, ktorého podporuje aj Most-Híd. SaS navrhla Petra Osuského. Strana maďarskej komunity (SMK) plánuje v budúcoročných prezidentských voľbách postaviť ako svojho kandidáta člena predsedníctva SMK Gyula Bárdos. Kandidatúru oznámila aj Ľubica Blašková a 75-ročný vedec Milan Melník. Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, avizoval, že sa tiež bude uchádzať o post hlavy štátu. Kandidovať chce aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Kandidatúru oznámil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies