SDKÚ: Rast minimálnej mzdy ohrozuje zamestnanosť v okresoch bez práce

NETKY.SK • 8 Október 2015, 11:43 • 2 min
SDKÚ: Rast minimálnej mzdy ohrozuje zamestnanosť v okresoch bez práce

BRATISLAVA - V situácii, keď je v jednej časti Slovenska prebytok pracovných miest a na zvyšnom území je nedostatok práce, môže zvýšenie minimálnej mzdy spôsobiť ešte väčšie prehĺbenie tejto nerovnosti. Myslí si to opozičná SDKÚ-DS, ktorá takto reagovala na vládou SR schválené zvýšenie minimálnej mzdy na 405 eur.

slovakia

left justify in out

"Zvyšovanie minimálnej mzdy o 25 eur ohrozuje pracovné miesta práve v tých regiónoch, kde je práce zúfalo málo," uviedol v dnešnom stanovisku predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Zároveň môže mať podľa strany takýto nárazový rast minimálnej mzdy za následok stratu práce pre tisícky nízko kvalifikovaných ľudí a nárast čiernej práce. "Toto rozhodnutie sa môže negatívne najviac dotknúť tých, ktorí si prácu hľadajú najťažšie a v najmenej rozvinutých regiónoch," dodala opozičná SDKÚ-DS.

 

Rozhodnutie zvyšovať minimálnu mzdu je tak podľa strany potvrdením toho, že vláda nemala ambíciu vytvárať podmienky na vznik nových pracovných miest vo všetkých regiónoch. Uspokojila sa s pokusom získať si aspoň podporu tých, ktorí zarábajú najmenej. "Rozhodla sa pritom podstúpiť aj to riziko, že časť z nich o svoju prácu definitívne príde," doplnila SDKÚ-DS.

 

Kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v stredu (7. 10.) schválil zvýšenie minimálnej mzdy od januára 2016 zo súčasných 380 eur na 405 eur. Za hlavný dôvod navýšenia označil šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD) zachovanie trendu, ktorý tu je od nástupu vlády, a premietnutie minimálnej mzdy voči priemernej mzde v národnom hospodárstve. V minulosti už pritom viackrát poprel, že by zvyšovanie minimálnej mzdy obmedzovalo zamestnanosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona