SDKÚ: Priestor na Patrónke, kde má byť nová nemocnica, nie je dobrá lokalita

NETKY.SK • 10 Február 2015, 12:33 • 2 min
SDKÚ: Priestor na Patrónke, kde má byť nová nemocnica, nie je dobrá lokalita

BRATISLAVA - Oblasť bratislavskej Patrónky, kde má vyrásť nová nemocnica, nie je dobrá lokalita aj pre tamojšie každodenné dopravné zápchy. Tvrdia to predstavitelia opozičnej SDKÚ-DS s tým, že výber miesta pre novú nemocnicu je veľmi dôležitý.

slovakia

left justify in out

"Priestor na Patrónke je malý a je na zlom mieste," povedal Valerián Potičný (SDKÚ-DS) a poukázal na niekdajší plán postaviť nemocnicu na Rázsochách, čo bol podľa jeho slov oveľa lepší priestor. Potičný aj preto tvrdí, že projekt by mal byť zastavený a nasledovať by mala odborná diskusia.

 

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo zároveň vyzval ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD), aby zvolal odbornú konferenciu k výstavbe novej nemocnice. "Sú to verejné peniaze, musíme vedieť, kam ide každý cent," dodal.

 

Ministerstvo zdravotníctva SR spustilo verejné obstarávanie na výber partnera na výstavbu, financovanie, 30-ročnú prevádzku a údržbu novej nemocnice v Bratislave v januári. Projekt obstaráva prostredníctvom súťažného dialógu. Celkovú cenu zákazky rezort odhadol na 6,3 miliardy eur. Táto suma neobsahuje len predpokladané investície na výstavbu vo výške od 200 do 250 miliónov eur, ale predstavuje i celkový súhrn ročných výnosov súkromného partnera počas 30-ročnej prevádzky.

 

Nová nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedParku, ktorý počíta s vybudovaním univerzitnej nemocnice, biomedicínskeho vedeckého parku SAV, nových priestorov Lekárskej fakulty a Farmaceutickej fakulty UK. Zariadenie má stáť v súčasnom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke. "Projekt modernej nemocnice počíta s približne 880 lôžkami, ročne má zvládnuť 44.000 hospitalizácií, 875.000 návštev v ambulanciách, 610.000 diagnostických výkonov a 47.000 operácií," priblížil minister Čislák.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies