SDKÚ príde zánikom klubu o viacero výhod

NETKY.SK • 21 November 2014, 08:45 • 2 min
SDKÚ príde zánikom klubu o viacero výhod

BRATISLAVA - Zánikom poslaneckého klubu SDKÚ-DS príde strana Pavla Freša v parlamente o viacero výhod - účasť na grémiách Národnej rady SR, pravidelný finančný príspevok či rokovaciu miestnosť.

slovakia

left justify in out

Poslanec Martin Fedor, ktorý v stredu ohlásil odchod z SDKÚ-DS aj z poslaneckého klubu strany, nateraz pravdepodobne zostane predsedom parlamentného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Pozície v osobitných kontrolných výboroch sa obsadzujú na základe volebných výsledkov, o stiahnutie Fedora z výboru by musela zažiadať SDKÚ-DS. "O tejto téme sme zatiaľ nediskutovali," povedal poslanec strany Ľudovít Kaník.

 

Poslanecký klub SDKÚ-DS v parlamente zanikne preto, lebo odchodom Fedora bude mať menej ako osem členov. Vládny Smer-SD v roku 2013 schválil novelu rokovacieho poriadku parlamentu, podľa ktorej poslanecký klub v národnej rade automaticky zaniká, ak má menej ako osem členov. Dovtedy rokovací poriadok hovoril iba o tom, že podmienkou na vznik poslaneckého klubu je najmenej osem zákonodarcov, žiadnym spôsobom však presne nedefinoval zánik takéhoto klubu. Keď sa počas vlády Ivety Radičovej v roku 2011 rozpadol poslanecký klub SNS, ústavnoprávny výbor prijal nezáväzné stanovisko, že osem členov poslaneckého klubu je potrebných nielen na vznik, ale aj na jeho existenciu. Vtedajší predseda parlamentu Richard Sulík napriek tomu poslanecký klub národniarov nerozpustil a do konca volebného obdobia fungoval so siedmimi poslancami. V roku 2001 bola situácia opačná, aj vtedy po rozpade poslaneckého klubu SNS ústavnoprávny výbor nezáväzne rozhodol, že nielen na vznik, ale aj na celú existenciu klubu treba minimálne osem poslancov. Poslanecký klub SNS vtedy zanikol. 

 

SDKÚ-DS začínalo aktuálne volebné obdobie s 11 poslancami. Koncom roka 2013 odišla zo strany aj z poslaneckého klubu trojica Lucia Žitňanská, Magda Vášáryová a Miroslav Beblavý. Pred letom 2014 vystúpili z SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš, v poslaneckom klube však zostali, takže mal potrebných osem členov. Terajším odchodom Fedora poslanecký klub zanikne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona