SDKÚ požiadala Gašparoviča, aby nepodporil daňové licencie

NETKY.SK • 4 December 2013, 15:17 • 2 min
SDKÚ požiadala Gašparoviča, aby nepodporil daňové licencie

BRATISLAVA - Opozičná strana SDKÚ-DS požiadala prezidenta Ivana Gašparoviča, aby nepodpísal novelu zákona o dani z príjmov, ktorá okrem iného zavádza daňové licencie.

slovakia

left justify in out

"Daň zo straty považujem za zlú, škodlivú a pre mnohých malých podnikateľov za likvidačnú. Zavedenie tejto dane zvyšuje daňové zaťaženie podnikateľov na Slovensku a osobitne poškodzuje malých podnikateľov," uviedol v stredu po odovzdaní žiadosti v podateľni kancelárie prezidenta podpredseda strany Ivan Štefanec.

"Je nanajvýš absurdné, že predseda vlády včera vyhlásil, že ide znižovať daňové zaťaženie. Defacto ale týmto zákonom dane zvyšuje," podotkol Štefanec. Politika zvyšovania daní, ktorú podľa neho predvádza strana Smer vedie k tomu, že je na Slovensku menej práce a nakoniec je aj prázdnejšia štátna kasa. Vláda sa podľa opozičného poslanca v poslednej daňovej prognóze, ktorú zverejnilo ministerstvo financií, prejavila. "Samotná vláda sa demaskuje aj v poslednej daňovej prognóze, ktorú uverejnilo ministerstvo financií v pondelok, kde chce len na tejto dani vybrať 112 mil. eur. Pritom samotný výber spochybnila aj národná banka," uviedol Ivan Štefanec. 

Daňové licencie, ktoré poslanci odsúhlasili v utorok v rámci novely zákona o dani z príjmov, by sa mali po prvýkrát platiť v daňovom priznaní v roku 2015 za zdaňovacie obdobie roka 2014. Daňovú licenciu by mal platiť daňovník, ktorého daňová povinnosť vypočítaná v daňovom priznaní je nižšia ako stanovená výška licencie. Znamená to teda, že ide o minimálnu výšku dane, ktorú by mal daňovník zaplatiť, a to aj v prípade vykázania daňovej straty. Od platenia licencie by mali byť v prvom roku oslobodené novovzniknuté spoločnosti. 

Neplatcovia dane z pridanej hodnoty s tržbami do 500 tis. eur by mali platiť daňovú licenciu vo výške 480 eur, platcovia DPH s tržbami do 500 tis. eur by mali platiť licenciu vo výške 960 eur a všetky subjekty s tržbami nad pol milióna eur by mali platiť licenciu 2 880 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies