SDKÚ: Platenie parkovného v Košiciach je logicky nezákonné

NETKY.SK • 7 Október 2013, 13:17 • 2 min
SDKÚ: Platenie parkovného v Košiciach je logicky nezákonné

KOŠICE - Strana SDKÚ-DS v Košiciach žiada zrušenie uznesenia mestského zastupiteľstva z júna 2012, ktoré schválilo zmluvu so spoločnosťou EEI o prenájme platených parkovacích plôch.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia strany poukazujú na to, že krajská prokuratúra v auguste napadla toto uznesenie ako nezákonné. Zároveň vyzývajú vedenie mesta, aby povedalo obyvateľom, či majú v meste naďalej platiť za parkovné. "Krajská prokuratúra podala v auguste protest voči prenájmu verejných platených parkovísk súkromnej spoločnosti EEI. V tom proteste sa píše, že tento prenájom je nezákonný. Mesto do 30 dní nekonalo a teraz naozaj nevieme, či občania skoro celý rok platili parkovné súkromnej spoločnosti nezákonne a či majú platiť parkovné ďalej, pretože, ak je nezákonný prenájom, logicky je nezákonné aj platiť parkovné," uviedol dnes pred novinármi podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný. Konštatoval ďalej, že po 30 dní sa účinnosť uznesenia v zmysle zákona o prokuratúre pozastavuje. "Čo majú zajtra občania robiť? To by sme chceli vedieť od mesta Košice a pána primátora (Richarda Rašiho)," dodal.

Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS v mestskom zastupiteľstve v Košiciach Emil Petrvalský uviedol, že bude na rokovaní poslancov žiadať, aby sa dalo uznesenie o prenájme do súladu so zákonom a protestom prokurátora. Šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS v zastupiteľstve mestskej časti Košice-Staré mesto Rastislav Trnka oznámil, že rozbieha petíciu, ktorá má prinútiť primátora Rašiho riešiť situáciu a zrušiť "protizákonnú zmluvu". Otázkou pritom podľa neho je, aké finančné následky môže mať zrušenie zmluvy medzi mestom a EEI na mestský rozpočet. "Zažijeme v budúcnosti ďalšiu kauzu Strelingstav 2? Kto bude za to niesť zodpovednosť? Pán primátor, ktorý do mestského zastupiteľstva osobne predkladal uznesenie, ktoré umožnilo túto zmluvu podpísať?" vyhlásil Trnka.   

Predstavitelia SDKÚ-DS potvrdili, že podnet na prokuratúru podali oni. Uznesenie zastupiteľstva podľa prokuratúry nie je v súlade so zákonmi o pozemných komunikáciách a obecnom zriadení. Novotný uviedol, že podľa zákona len poslanci mestského zastupiteľstva sú oprávnení na to, aby všeobecne záväzným nariadením určili, kde sa má parkovať a koľko sa má platiť za parkovanie, pričom výber parkovného je príjmom mesta. "To, že mesto Košice podpísalo akúsi podozrivú nájomnú zmluvu s firmou EEI a zbavilo sa svojich výlučných kompetencií určovať, kde sa bude parkovať a vyberať peniaze za parkovné, ktoré sú príjmami mesta, je nezákonné. Tak to konštatuje krajská prokuratúra," povedal Novotný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies