SDKÚ: Peniaze pre vlastníkov súkromných ZP by sa dali využiť lepšie

NETKY.SK • 23 August 2013, 13:02 • 2 min
SDKÚ: Peniaze pre vlastníkov súkromných ZP by sa dali využiť lepšie

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS rozumie rozhorčeniu občanov nad zámerom vlády vyplatiť stovky miliónov eur ako odškodné pre vlastníkov súkromných zdravotných poisťovní (ZP).

slovakia

left justify in out

Ako tvrdí podpredseda strany Viliam Novotný, tieto peniaze by sa v zdravotníctve dali omnoho lepšie využiť na zvýšenie platov pre zdravotníkov, modernizáciu nemocníc pre pacientov a nižšie doplatky na lieky pre chorých a dôchodcov. "Nerozumiem, prečo pán premiér hazarduje s peniazmi ľudí. Akoby sa riadil príslovím Z cudzieho krv netečie," vyhlásil Novotný. SDKÚ–DS preto vyzýva občanov, aby nenaleteli rôznym fámam, ktoré zámerne či z nevedomosti šíria aj niektorí politici, ako sa dá obísť ústavou garantovaný nárok na primeranú náhradu pri vyvlastnení. "Jediný spôsob, ako zabrániť vyplácaniu súkromných firiem z peňazí občanov, je zastaviť ďalší z ideologických pokusov Smeru-SD a Roberta Fica so zdravím v podobe vytvorenia štátneho monopolu v zdravotnom poistení. Nezmyselný projekt vyvárania jednej zdravotnej poisťovne neprinesie ani lepšie zdravotníctvo, ani viac zdravia pre ľudí na Slovensku," zdôraznil Novotný.

Na druhej strane SDKÚ-DS nerozumie, prečo signatári memoranda proti finančnému odškodneniu súkromných zdravotných poisťovní, ktorí vo štvrtok (22. 8.) rokovali s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou (nominantka Smeru-SD), podporujú vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne, ktorá "lepšie zdravotníctvo neprinesie". "Zrejme sú už z celej situácie zmätení, keďže vláda Roberta Fica problémy nerieši, ale ako vidíme, ich komplikuje a vnáša do nich stále väčší chaos," myslí si Novotný.

Verejnosti zároveň pripomína, že zákaz zisku zdravotných poisťovní za prvej Ficovej vlády a následná prehratá medzinárodná arbitráž stáli občanov zatiaľ 26,8 milióna eur. "Toľko zaplatilo ministerstvo financií právnikom zastupujúcim Slovensko v týchto sporoch, pričom táto suma z mesiaca na mesiac rastie, keďže spory pokračujú ďalej," dodal Novotný.

Zástupcovia signatárov memoranda proti finančnému odškodneniu súkromných zdravotných poisťovní vo štvrtok na ministerstve zdravotníctva neuspeli so svojím návrhom. Ten hovorí o tom, aby štát akcionárov súkromných zdravotných poisťovní prechodom na unitárny systém verejného zdravotného poistenia finančne neodškodňoval. Signatári navrhujú prechod z odvodového systému na daňový model.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona