SDKÚ: Obyvatelia Gabčíkova neodmietli v referende utečencov, ale diktát vlády

NETKY.SK • 3 August 2015, 10:43 • 2 min
SDKÚ: Obyvatelia Gabčíkova neodmietli v referende utečencov, ale diktát vlády

BRATISLAVA – Hlasovanie obyvateľov Gabčíkova nebolo iba o strachu z umiestnenia utečencov v ich obci, ale aj o odmietnutí politiky „o nás bez nás“. Na margo nedeľného (2.8.) miestneho referenda v juhoslovenskej obci to vyhlásila strana SDKÚ-DS.

slovakia

left justify in out

Výsledok referenda, v ktorom obyvatelia Gabčíkova odmietli zriadenie dočasného utečeneckého tábora pre rakúskych azylantov, strana označila za „varovný prst“ pre slovenskú vládu a europolitikov v Bruseli. Predseda strany Pavol Frešo poukázal na to, že diskusia o vyriešení problémov s migrantmi sa od začiatku obmedzila len na počty a miesta, kde budú presídlení.

 

„Ani politické elity v Bruseli, ale ani vláda Roberta Fica neprihliadala na ľudské potreby – ľudí, ktorí utiekli do Európy, a ľudí, ktorí ich mali prijať. Gabčíkovské referendum je výsledkom chýb Bruselu a súčasnej vlády,“ domnieva sa Frešo.

 

Opozičná strana vyjadrila presvedčenie, že Európa za uplynulé mesiace nepokročila pri riešení príčin migračnej krízy, ale sa zaoberá len jej následkami. Pripomenula, že od začiatku odmieta myšlienku presídľovania migrantov na základe „od stola“ prijatých rozhodnutí. Podľa nej je potrebné brať do úvahy ľudský rozmer celého problému a zároveň možnosti jednotlivých krajín.

 

Odborník strany na otázky spravodlivosti a bezpečnosti Ján Keselý sa domnieva, že ľudia na Slovensku si uvedomujú, že je ich povinnosťou pomáhať tým, ktorí pomoc skutočne potrebujú.

 

„No zároveň majú právo, aby s nimi politici čestne a otvorene komunikovali. A aby im vysvetlili všetky dôvody, pre ktoré sa rozhodli prijať utečencov a umiestniť ich práve do ich obce. To sa, žiaľ, nestalo,“ uviedol Keselý.

 

"Gabčíkovské referendum je odkazom pre slovenskú vládu, ale aj byrokratom do Bruselu, ako to dopadne, keď sa z rozhodovania o osudoch ľudí vytratí ľudskosť,“ doplnil predseda Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS.

 

Vlády Rakúska a Slovenska v júli podpísali dohodu o presune 500 dočasných rakúskych azylantov z Traiskirchenu do Gabčíkova. Miestneho referenda sa zúčastnilo 58,46 percenta obyvateľov Gabčíkova, je teda platné. Z nich 96,67 percenta, 2501 obyvateľov, bolo proti zriadeniu tábora v obci. TASR to potvrdil predseda referendovej komisie Teodor Bodo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies