SDKÚ nesúhlasí so spoločnou iniciatívou KDH a Smeru

NETKY.SK • 28 Február 2014, 17:30 • 2 min
SDKÚ nesúhlasí so spoločnou iniciatívou KDH a Smeru

BRATISLAVA - Normálne by podľa šéfa SDKÚ-DS Pavla Freša bolo, keby spoločný návrh na zmenu ústavy podávali stredopravé strany.

slovakia

left justify in out

Strana SDKÚ-DS nesúhlasí so spoločnou iniciatívou KDH a Smeru podať spoločne návrh novely Ústavy SR, ktorý obsahuje zmeny v justícii a zmienku o ochrane manželstva ako zväzku muža a ženy. "Normálne by bolo, keby spoločný návrh na zmenu ústavy podávali stredopravé strany. Takto sa prezentovaný ústavný návrh stáva súčasťou prezidentskej kampane socialistov," povedal pre agentúru SITA šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo. Strana Most-Híd podľa jej predsedu Bélu Bugára vzájomnú dohodu Smeru a KDH rešpektuje. "Za najdôležitejšie však teraz považujeme to, aby počas procesu prijímania novely ústavného zákona, počas ktorého predloží návrhy aj Most-Híd, boli prijaté také zmeny, ktoré justíciu skutočne pomôžu očistiť a vrátiť jej dôveryhodnosť občanov," uviedol Bugár.

 

Šéf strany SaS Richard Sulík v reakcii na spomínanú dohodu vyhlásil, že KDH nie je opozičnou stranou. "Je najvyšší čas prestať sa tváriť, že KDH je opozičnou stranou. Nie je a čím skôr si to ostatné opozičné strany priznajú, tým skôr bude opozícia vedieť účinne spolupracovať," povedal pre agentúru SITA Sulík. Dohodou o ústavných zmenách Smer a KDH podľa predsedu liberálov utužili aj strategické spojenectvo a prípravu na budúcu vládnu koalíciu. Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič hovorí, že akúkoľvek zmenu k lepšiemu vítajú, no dohoda vládnej strany s kresťanskými demokratmi sa podľa neho zrodila kšeftovaním. "Treba riešiť súdnictvo aj ochranu manželstva, ale mrzí nás, že k takémuto výsledku sa dopracovali de facto vzájomným kšeftovaním s tak vážnymi témami, ako sú manželstvo a spravodlivosť," tvrdí Matovič. 

 

Agenda rodiny a zmien v justícii podľa nezaradenej poslankyne Lucie Žitňanskej nijakým spôsobom nesúvisia. "Len sa ocitli v nesprávnom čase (v prezidentskej kampani) na nesprávnom mieste (v centrálach dvoch politických strán)," reagovala v stanovisku Žitňanská, ktorá do parlamentu predložila vlastný návrh na oddelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR. Žitňanská hovorí, že keď sa na stole stretnú dva navzájom vôbec nesúvisiace návrhy a podpora jedného je podmieňovaná podporou iného návrhu, je to politický obchod. "Justícia sa tak stala obeťou kampane a podpis KDH pod návrh ústavných zmien z dielne Smer-SD je cenným bianco šekom pre Roberta Fica," uviedla poslankyňa. 

 

Do parlamentu Smer a KDH predložia spoločný návrh novely ústavy, ktorý rieši oblasti justície a ochranu rodiny. Podpísali ho predseda parlamentu Pavol Paška a bývalý predseda národnej rady a šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies