SDKÚ nesúhlasí s plošným odobratím detských prídavkov

NETKY.SK • 8 Máj 2013, 20:00 • 2 min
SDKÚ nesúhlasí s plošným odobratím detských prídavkov

BRATISLAVA - Rodiny s pracujúcimi rodičmi nemôžu byť podľa SDKÚ-DS "znova" obeťou konsolidácie verejných financií.

slovakia

left justify in out

"Môžeme zvažovať valorizáciu dávok, ich rozsah, podmienky ich poberania, ale nie ich plošné a masové odnímanie pracujúcim rodinám. Ten, kto má deti a pracuje, musí dostávať prídavky," uviedol predseda strany Pavol Frešo v reakcii na plány ministerstva práce.

Podľa neho každá rodina, v ktorej je aspoň jeden rodič zamestnaný, musí cítiť, že štát o ňu stojí, vyjadrením čoho majú byť prídavky na deti či rodičovský prídavok. Frešo podotkol, že príjmovo sú na tom niektoré rodiny lepšie, iné horšie, ale štát by z každej pracujúcej rodiny nemal automaticky robiť zbohatlíkov už pri 500 či 700-eurovej mzde.

Takéto zneisťovanie rodín si podľa Freša vyžaduje prijatie Paktu solidarity štátu a rodiny na úrovni vlády, ktorý by určoval mantinely či princípy úprav štátnej podpory rodinám na Slovensku. Jeho hlavné východiská chce SDKÚ-DS predstaviť tento týždeň.

Zámer ministerstva práce dnes kritizovala aj europoslankyňa Anna Záborská (KDH)."Finančné ocenenie zodpovedného rodičovstva nie je charita určená len pre chudobných rovnako ako materská dovolenka nie je platená péenka po ťažkej chorobe," povedala. Nesúhlasí s tým, aby štátne príspevky pre rodičov boli podmieňované výškou rodinného príjmu. "Ani školám nedáva štát príspevky len za žiakov zo sociálne odkázaných rodín," poznamenala.

Výška rodinných prídavkov bude od budúceho roka závisieť od príjmu rodiny. Zmeny v systéme pripravuje ministerstvo práce tak, aby platili už od 1. januára 2014, avizoval v sobotu 4. mája v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy štátny tajomník rezortu Jozef Burian (Smer-SD). Úprava by sa mala týkať len nadštandardne zarábajúcich ľudí. Konkrétnu príjmovú hranicu, od ktorej by sa mali tieto dávky znižovať, však konkretizovať nechcel, keďže diskusie na túto tému ešte nie sú ukončené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies