SDKÚ nepresadila prísnejšie podmienky pre príspevky rodičom

NETKY.SK • 12 Február 2014, 11:46 • 2 min
SDKÚ nepresadila prísnejšie podmienky pre príspevky rodičom

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS v parlamente nepresadila sprísnenie podmienok pre poberanie rodičovského príspevku.

slovakia

left justify in out

Národná rada v stredu neschválila novelu zákona o rodičovskom príspevku, v ktorej poslanci za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník a Viliam Novotný navrhovali, aby nárok na plnú výšku rodičovského príspevku mali len tí rodičia, z ktorých aspoň jeden v období štyroch rokov pred narodením dieťaťa pracoval alebo študoval minimálne 270 dní. Rodičia, ktorí by takúto podmienku nesplnili, by podľa návrhu mali nárok len na polovičnú výšku rodičovského príspevku. 

 

Opoziční zákonodarcovia tak chceli rozlíšiť rodiny, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, pracoval alebo študoval, a tie rodiny, kde systematicky nikto nepracoval a žijú len zo sociálneho systému. "Nediferenciácia je systém, ktorý zaviedla prvá Ficova vláda. Ľudia sú zvyknutí žiť len zo sociálneho systému, rastie chudoba, zvyšuje sa počet ľudí, ktorí takto fungujú a likviduje to motiváciu žiť z práce," konštatoval Kaník. Cieľom návrhu podľa neho bolo zvýšiť motiváciu nájsť si a udržať zamestnanie aj v nižšie platených pozíciách a zároveň odstrániť negatívnu motiváciu u sociálne vylúčených skupín obyvateľstva zabezpečovať a zvyšovať si svoj príjem prostredníctvom sociálnych dávok viazaných na počet detí. 

 

Návrh stanovoval, že počas štvorročného obdobia pred vznikom nároku na dávku sa požaduje, aby aspoň jeden z rodičov bol nemocensky poistený, teda dohromady zamestnaný aspoň 270 dní, alebo aby aspoň dve tretiny tohto času, čiže 180 dní, bol zamestnaný, teda nemocensky poistený a zvyšných 90 dní vykonával aktivačnú činnosť. Za rovnakú aktivitu, ako je práca, sa malo považovať aj štúdium na vysokej škole, rovnako ako aj absolvovanie vysokej školy v 1. alebo 2. stupni alebo strednej školy v sledovanom období.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies