SDKÚ Navrhuje stiahnuť zákon o odbornom vzdelávaní, malým firmám neposlúži

NETKY.SK • 27 Február 2015, 11:11 • 2 min
SDKÚ Navrhuje stiahnuť zákon o odbornom vzdelávaní, malým firmám neposlúži

BRATISLAVA - Vládny návrh zákona o odbornom vzdelávaní podľa opozičnej strany SDKÚ-DS vyhovuje len veľkým firmám. Naopak, malé a stredné firmy nemajú šancu využiť systém, ktorý chce právna norma zviesť. SDKÚ-DS ho preto navrhuje stiahnuť z rokovania Národnej rady (NR) SR a dopracovať.

slovakia

left justify in out

"Výrazným spôsobom obmedzuje ten typ vzdelávania, na ktorom by sme mali zakladať budúcnosť našej krajiny. To znamená, nielen vzdelávanie v spolupráci s veľkými zamestnávateľmi, ale aj vzdelávanie v spolupráci s malými a strednými podnikateľmi a živnostníkmi," zdôraznil predseda strany Pavol Frešo na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR.

 

Podľa SDKÚ-DS dáva tento zákon malým podnikateľom skôr viac dôvodov na to, aby sa do tohto procesu nezapojili, lebo náklady sú vyššie ako potenciálny zisk. Pokiaľ chce totiž zamestnávateľ vo firme so 100 pracovníkmi zobrať jedného študenta, musí si podľa strany na administratívu s tým spojenú vyčleniť jedného zamestnanca. A tieto náklady mu nikto neuhradí.

 

Predstavitelia SDKÚ-DS preto pripravujú vlastný návrh zákona, ktorý by pokrýval problematiku odborného vzdelávania. "To, čo by sme chceli, je, aby to bolo jednoduché," opísal predseda sekcie vzdelávania SDKÚ-DS Ján Odzgan. Aby, keď sa živnostník alebo malý a stredný podnikateľ rozhodne do systému zapojiť, všetky potrebné náležitosti vyriešil cez internet v priebehu napríklad pol hodiny. Nemusel by sám navštevovať viaceré úrady. "Potom k nemu príde niekto či už zo stavovskej organizácie, alebo z ministerstva a poradí mu, čo a ako má dopracovať," priblížil Odzgan.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona