SDKÚ: Kauza Váhostav je kolosálnym zlyhaním vlády Roberta Fica

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 16:57 • 2 min
SDKÚ: Kauza Váhostav je kolosálnym zlyhaním vlády Roberta Fica

BRATISLAVA - Za "kolosálne zlyhanie vlády Roberta Fica" považuje Ústredná rada SDKÚ-DS kauzu Váhostav.

slovakia

left justify in out

"Socialistický kabinet sa po troch rokoch absolútnej nečinnosti snaží vo verejnosti vytvoriť obraz, že za súčasný stav je zodpovedná opozícia, a zároveň predložila pseudoriešenie, na ktoré použije peniaze všetkých občanov Slovenska, aby ochránila majetok Juraja Širokého," uvádza sa vo vyhlásení Ústrednej rady SDKÚ-DS, ktoré agentúre SITA poskytla tlačová služba SDKÚ-DS. Strana tvrdí, že "ako prvá navrhla komplexné riešenie situácie, ktoré by zabránilo ďalšiemu tunelovanie firmy a zaručilo by vyplatenie všetkých pohľadávok a v plnej výške živnostníkom a malým a stredným podnikateľom, ktorí sa nachádzajú na konci subdodávateľského reťazca". Ústredná rada SDKÚ-DS dnes rokuje v Strečne. Hlavným bodom programu je volebný štáb a východiská pre parlamentné voľby 2016.


Návrh vlády predložený na rokovanie Národnej rady SR považuje Ústredná rada SDKÚ-DS "za jedno z najhorších, aké z jej dielne vyšlo". Dodáva, že "na odkúpenie pohľadávok Štátnou záručnou a rozvojovou bankou sa totiž použijú finančné prostriedky, ktoré štátu odviedli banky a teda na poplatkoch všetci občania Slovenskej republiky". Týmto krokom sa tak podľa SDKÚ-DS vláda "rozhodla ochrániť majetok Juraja Širokého a ďalších akcionárov Váhostavu, ktorí sú zodpovední za nevyplatené faktúry živnostníkom a drobným podnikateľom na konci subdodávateľského reťazca na účet občanov".


SDKÚ zároveň navrhuje riešenie kauzy Váhostav. Medzi iným žiada "zabezpečiť prostredníctvom účastníka reštrukturalizačného konania, ktorý v tomto konaní zastupuje štát, podanie návrhu na predbežné opatrenie, ktorým súd nariadi nevyplatiť v rámci reštrukturalizácie finančné prostriedky účastníkom, ktorých sa vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní týka, a to až do skončenia tohto vyšetrovania, aby sa zabránilo vytunelovaniu Váhostavu. Štát by podľa SDKÚ mal "odkúpiť pohľadávky od malých veriteľov vo výške 100 % a použiť ich následne na úhradu faktúr voči Váhostavu".


SDKÚ žiada aj novelu zákona o dani z pridanej hodnoty. Novela by mala upraviť "práva a povinnosti povinných subjektov tak, aby sa povinnosť odvodu DPH týkala iba zaplatených daňových dokladov, rovnako tiež právo na nadmerný odpočet sa týkalo len daňových dokladov, ktoré oprávnený subjekt uhradil". SDKÚ-DS medzi iným chce legislatívu, ktorá zaistí, že "dodávatelia získajú istotu, že investor nemôže špekulovať s nevyplatením ceny diela, živnostníci a malí podnikatelia na konci reťazca, ktorí svoju prácu kvalitne a včas odvedú, budú mať zaplatené zmluvne dohodnutú odmenu". Zmeny v zákonoch by mali tiež priniesť stav, ktorý "zamedzí sa vkladaniu schránkových firiem a firiem za účelom úmyselného krachu do dodávateľského reťazca, zníži sa motivácia firiem vstupovať so súťaží s podhodnotenou cenovou ponukou, znemožní sa zneužívanie účelových reklamácií vyššími dodávateľmi voči nižším dodávateľom a vyčistí sa stavebné odvetvie od nepoctivých praktík", navrhuje SDKÚ-DS.


Nezabezpečení veritelia si budú môcť uplatňovať do sto percent svojich pohľadávok z budúcich ziskov Váhostavu alebo akejkoľvek inej spoločnosti, ak miera ich uspokojenia bude pri reštrukturalizácii nižšia. Premiér Robert Fico to v stredu 15. apríla novinárom povedal s tým, že sa rozhodli zmeniť pôvodne navrhovaných 40 percent uspokojenia malých dodávateľov na sto.
Slovenská záručná a rozvojová banka podľa Fica ponúkne nezabezpečeným veriteľom Váhostavu, že im zaplatí do konca roka 50 percent pohľadávok, a v tom prípade pôjde pre malých podnikateľov o konečnú sumu. Banka potom bude od Váhostavu vymáhať tieto peniaze, až do výšky sto percent pohľadávky. Druhou možnosťou je, že živnostníci a malé firmy môžu prijať ponúkaných 15 percent a neskôr si od Váhostavu vymáhať zo ziskov ďalších 85 percent svojich pohľadávok.


Fico rovnako upozornil, že Smer na jeseň schválil novelu zákona o reštrukturalizácii, prezident ju však vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie a "opozícia nám nepomohla pri prelomení veta prezidenta“. Vládny Smer-SD má 83 poslancov, na schválenie prezidentom vráteného zákona treba aspoň 76 poslancov. Išlo o jedno z prvých hlasovaní nového predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, ktorý si nevšimol, že v sále je málo poslancov za Smer. Vládna strana okrem zmien v reštrukturalizácii chcela zákonom zmeniť spôsob zakladania firiem na Slovensku. Predseda vlády dúfa, že bude vyvodená majetková a trestnoprávna zodpovednosť voči majiteľom Váhostavu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona