SDKÚ je pripravená rokovať o ústave, keď vláda stiahne zákon

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 11:31 • 2 min
SDKÚ je pripravená rokovať o ústave, keď vláda stiahne zákon

BRATISLAVA – SDKÚ-DS je pripravená rokovať o ochrane vody v ústave, ak vláda stiahne z rokovania parlamentu novelu vodného zákona.

slovakia

left justify in out

Dnes to oznámil na tlačovej besede predseda strany Pavol Frešo. K SDKÚ-DS sa pridali aj dvaja nezaradení poslanci Edit Pfundtner a Martin Chren. „Ústava nemá korigovať chyby vládneho zákona. Sme pripravení rokovať,“ povedala Pfundtner.

 

Zákonodarcovia o ochrane vody diskutujú už tretí deň. Voda je podľa návrhu surovina, ktorá podlieha národným záujmom a má strategický význam pre bezpečnosť štátu. Novela taktiež zdôrazňuje potrebu ochrany podzemných vôd v chránených vodných oblastiach s dôrazom na teritórium Žitného ostrova. Po novom bude cez chránené územia zakázaná výstavba produktovodov. Preprava aprevod vody za hranice štátu má podliehať povoleniu zo strany štátu. Novela zavádza lehoty na povolenia odberu povrchových a podzemných vôd na 10 rokov. Tým sa má vytvoriť priestor pre ochranu vôd a ich spravodlivé prerozdeľovanie. 

 

Predseda vlády Robert Fico oznámil, že vláda pripraví návrh novely Ústavy SR, ktorá zakáže vývoz pitnej, minerálnej a geotermálnej vody potrubím alebo cisternami mimo územia Slovenska. Výnimky majú byť prípustné iba v prípade humanitárnych katastrof.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona