SDKÚ: Fico musí garantovať majiteľom pozemkov pod Jaguar primeranú sumu

NETKY.SK • 27 August 2015, 10:46 • 2 min
SDKÚ: Fico musí garantovať majiteľom pozemkov pod Jaguar primeranú sumu

BRATISLAVA - Nová automobilka nemá ešte ani základný kameň a už jej príchod sprevádza podozrenie zo špekulácií s pozemkami.

slovakia

left justify in out

Vláda je povinná zabezpečiť, aby majitelia parciel, na ktorých bude nová fabrika stáť, dostali za svoju pôdu adekvátnu sumu. Uviedla to dnes vo svojom stanovisku opozičná strana SDKÚ-DS.

 

"Avizovaný príchod novej automobilky do Nitry mal byť dobrou správou pre ľudí, ktorí v nej nájdu prácu. No tak sa zdá, že príchod novej investície je najlepšou správou pre špekulantov, ktorých nitky siahajú až na ministerstvo hospodárstva," konštatoval predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

 

Podľa SDKÚ-DS je zarážajúce, že ešte pred ohlásením investície začala za zlomok ich skutočnej hodnoty vykupovať pozemky pod budúcu automobilku firma, ktorej väzby siahajú až na ministerstvo hospodárstva. Nie veľmi dôveryhodne vyznieva argumentácia zamestnanca ministerstva, ktorý podniká s majiteľom firmy vykupujúcej pozemky. Vo svojej obhajobe totiž tvrdí, že pracuje na inom odbore, než na tom, ktorý má príchod automobilky "pod palcom".

 

To však podľa opozičnej strany nič nemení na skutočnosti, že firma jeho spoločníka začala pôdu skupovať za menej než 5O eurocentov za štvorcový meter (m2). Vo chvíli ohlásenia novej investície štát už za m2 ponúkal 15 eur.

"Podmienky, ktoré vláda ponúkla novému investorovi, ostávajú do dnešného dňa tajomstvom. Bežní ľudia stále nepoznajú sumu a výšku úľav, ktoré nová automobilka od všetkých daňových poplatníkov dostane. Na druhej strane tu máme firmu, ktorá začala záhadne prezieravo skupovať pozemky za zlomok ich ceny ešte pred ohlásením investície. Obávam sa, že to nemusí byť ojedinelý prípad," uviedol predseda sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman.

 

Podľa SDKÚ-DS je povinnosťou vlády zverejniť všetky stimuly, ktoré novému investorovi ponúkla. Zároveň musí Robert Fico (Smer-SD) a jeho ministri zabezpečiť, aby ľudia dostali za svoje pozemky, na ktorých bude nová automobilka stáť, primeranú sumu.

 

Pozemkovým špekulantom nebudú podľa slov splnomocnenca vlády pre prípravu a realizáciu strategických parkov Viktora Stromčeka vyplatené nikdy žiadne peniaze. "Vieme o tom, vedeli sme o tom, máme na to pripravené riešenie. Robili sme to jednak z hľadiska legislatívy, ktorá bola menená na začiatku júla a jednak tým, že sme prijali opatrenia na to, že nebudú vyplácaní tí, ktorí sa podvodným spôsobom dostali k nižším cenám (pozemkov), ako je štát pripravený platiť," zdôraznil v stredu (26. 8.) na margo pozemkových špekulácií Stromček.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies