SDKÚ-DS v sobotu odštartuje kampaň do eurovolieb

NETKY.SK • 4 Apríl 2014, 13:24 • 2 min
SDKÚ-DS v sobotu odštartuje kampaň do eurovolieb

BRATISLAVA - SDKÚ-DS odštartuje v sobotu kampaň do májových eurovolieb.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda strany Ivan Štefanec, strana na rokovaní ústrednej rady v Bratislave má okrem rokovania o aktuálnej politickej situácii schváliť program pre voľby do Európskeho parlamentu. „Predstavíme členom rady všetkých kandidátov. Rada schváli volebný program, v ktorom chceme klásť dôraz na podporu aktivity jednotlivca,“ povedal Štefanec s tým, že to na Slovensku i v Európe chýba. „Chceme podporovať viac demokracie a menej byrokracie,“ konštatoval.

 

Po ústrednej rade odštartuje SDKÚ-DS kampaň v športovom duchu. Predstavitelia strany vyrazia na cyklotúru na spoločnú slovensko-maďarsko-rakúsku hranicu. „Chceme si takto pripomenúť náš vstup do EÚ. Pred desiatimi rokmi by nebolo možné, aby sme sa tam na bicykloch previezli,“ povedal. 

 

Ambíciou SDKÚ-DS je podľa Štefanca obhájiť dva mandáty europoslancov, ktoré má strana aj dnes, a to aj napriek nižším preferenciám. „Pred desiatimi rokmi sme mali tiež nižšie preferencie a voľby do EP sme vyhrali. Verím preto, že sa nám podarí získať kreslá pre dvoch poslancov,“ dodal Štefanec. 

 

Prezídium SDKÚ-DS odobrilo kandidačnú listinu strany do májových eurovolieb ešte v marci. O jej podobe rozhodli členovia v primárnych voľbách. Lídrom kandidátky do eurovolieb je Ivan Štefanec. Členovia strany rozhodli, že dvojkou bude europoslanec Eduard Kukan. Z tretieho miesta kandiduje nominant trnavskej straníckej organizácie Milan Roman, ktorý získal v primárkach najviac hlasov zo všetkých kandidátov, ktorých navrhli regionálne štruktúry. Zo štvrtého miesta bude kandidovať bývalá poslankyňa NR SR a matka slovenskej úspešnej tenistky Katarína Cibulková. Piate miesto na kandidátke má primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský. Šestkou sa stal manažér Peter Húska. Za ním bude dekan Evanjelickej bohosloveckej fakulty UK Ľubomír Batka, herec Ján Grešo za Nitriansky kraj, Katarína Čižmárová za banskobystrický regionálny zväz, Adela Maxonová za Trenčiansky kraj, exposlankyňa slovenského parlamentu Jarmila Tkáčová za Košický kraj a Marek Vargovčák za rovnaký kraj a napokon Andrej Kmeť. 


Voľby do europarlamentu sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája. V SR pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Naposledy si Slovensko volilo 13 europoslancov. Účasť na voľbách do EP na Slovensku bola nízka, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov. SDKÚ-DS má v súčasnosti v EP dvoch poslancov. Okrem Kukana aj Petra Šťastného, ktorý už nekandiduje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies