SDKÚ-DS: Úvahy o minischengene sú škandál

NETKY.SK • 19 November 2015, 18:37 • 2 min
SDKÚ-DS: Úvahy o minischengene sú škandál

BRATISLAVA - SDKÚ-DS nechce veriť tomu, že časť európskych politikov myslela úvahy o vytvorení malej schengenskej zóny vážne. Takýto krok by podľa nej rozdelil Európsku úniu na krajiny dvoch kategórií. Zároveň by sa tým narušili základné princípy, na ktorých je EÚ postavená.

slovakia

left justify in out

"Za myšlienku minischengenu by sa nemuseli hanbiť ani militantní euroskeptici a radikálni nacionalisti," uvádza strana vo svojom vyhlásení.

 

Ako poznamenal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, takéto úvahy sú obrovským škandálom a prakticky znovuvybudovaním železnej opony ako za čias studenej vojny. "Je to rana pod pás obyvateľom Slovenska, ktorí sa v záujme zachovania EÚ podieľali napríklad na záchrane bankrotujúceho Grécka. Vytvorenie minischengenu by bolo víťazstvom teroristov nad Európou," podčiarkol s tým, že jeho realizácia by mohla byť prvým krokom k postupnému rozkladu Európskej únie.

 

Holandská vláda navrhla vytvorenie akejsi malej schengenskej zóny, v rámci ktorej by sa zaviedli pasové kontroly na hraniciach viacerých západoeurópskych štátov. Prostredníctvom takéhoto kroku by sa mal dostať pod kontrolu prílev migrantov prichádzajúcich do Európy.

 

Holandsko už možnosť vytvorenia "minischengenu" načrtlo v diskusiách s Nemeckom a ďalšími partnerskými krajinami. O myšlienke sa však naďalej diskutuje aj na úrovni samotnej holandskej vlády, v rámci ktorej sú na vec rozdielne názory.

 

Európska komisia dnes poprela, že by jej niekto takýto návrh oficiálne predložil. Hovorkyňa EK zdôraznila, že o prípadných opatreniach na kontrolu hraníc budú v piatok diskutovať ministri vnútra krajín EÚ.

 

Slovenský rezort vnútra upozornil, že takýto bod na piatkovom programe nefiguruje. "Myslíme si, že tento návrh je nebezpečný, keďže by to smerovalo k zrušeniu jedného zo základných práv, a to je voľný pohyb osôb v rámci EÚ," konštatovalo ministerstvo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies