SDKÚ-DS: Upozorňuje na možné ekonomické dôsledky utečeneckej krízy

NETKY.SK • 20 September 2015, 11:56 • 2 min
SDKÚ-DS: Upozorňuje na možné ekonomické dôsledky utečeneckej krízy

BRATISLAVA - Utečenecká kríza môže mať čoskoro dosah aj na európske ekonomiky. Ak sa politickí lídri čím skôr nedohodnú na jej riešení, môžu sa následky tohto akútneho problému už čoskoro prejaviť aj na produkcii niektorých veľkých priemyselných podnikov.

slovakia

left justify in out

Migračnú krízu už teda môžu ľudia pocítiť aj na svojich peňaženkách. Tvrdí to SDKÚ-DS. "Hľadanie riešení o tom, ako efektívne pomôcť migrantom a ako udržateľne zvládnuť túto krízu, sa obmedzilo len na súboj o povinné kvóty. Lenže následky tohto problému už musíme začať riešiť na viacerých smeroch, pretože súčasný stav, keď sa zavádzajú hraničné kontroly, môže čoskoro ochromiť slovenskú, ale aj európsku ekonomiku," uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

 

Európa totiž do týchto týždňov podľa SDKÚ-DS nebola konfrontovaná s takýmto výrazným a v mnohých prípadoch aj nekontrolovateľným náporom migrantov. Pre chýbajúcu odvahu niektorých politických lídrov trvať na dodržiavaní zákonnosti a zároveň pre absentujúcu schopnosť ponúknuť reálnu a udržateľnú pomoc ľudským bytostiam, sme dnes svedkami zavádzania hraničných kontrol. Tento krok je pochopiteľný, nakoľko vlády sú zodpovedné za bezpečnosť svojich občanov.

 

Toto opatrenie však podľa SDKÚ-DS narúša jeden z pilierov EÚ, ktorým je voľný pohyb osôb. No verejnosť je ochotná toto obmedzenie akceptovať výmenou za väčšiu garanciu bezpečnosti. Zavádzanie hraničných kontrol však narúša aj druhý pilier EÚ, ktorým je voľný pohyb tovaru. To už môže mať výrazný vplyv na fungovanie národných ekonomík, a to vrátane tej slovenskej. A následne sa to môže prejaviť obmedzením výroby a poklesom platov.

 

Zavádzanie hraničných kontrol, ktoré majú za následok zdržanie kamiónov, môže totiž podľa SDKÚ-DS výrazne ovplyvniť zásobovací systém našich troch automobiliek, ale aj ďalších priemyselných podnikov. "Jedným z riešení by bolo vytvorenie takzvaných cargo koridorov na hraničných prechodoch. Nimi by mohli prechádzať skontrolované, zaplombované a viditeľne označené kamióny a nákladné autá, ktoré by sa nemuseli podrobiť hraničnej kontrole. Tým by sa do budúcnosti eliminovalo riziko ohrozenia priemyselnej produkcie počas podobných kríz, ako zažívame dnes," povedal predseda Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS Ján Keselý.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona