SDKÚ-DS stiahla z marcovej schôdze NR SR všetky poslanecké návrhy

NETKY.SK • 22 Marec 2011, 07:48 • 2 min
SDKÚ-DS stiahla z marcovej schôdze NR SR všetky poslanecké návrhy

SDKÚ-DS stiahla z marcovej schôdze NR SR všetky poslanecké návrhy

slovakia

left justify in out

img

Strana SDKÚ-DS stiahla z marcovej schôdze Národnej rady SR, ktorá sa začne v utorok 22. marca, všetky svoje poslanecké návrhy predložené na toto zasadnutie. Za prioritu považujú dzurindovci zmeny v prokuratúre a odtajnenie voľby generálneho prokurátora. Na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente o tom informoval predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Jozef Mikuš, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a poslanec Ľudovít Kaník.
"Pre mňa osobne ako pre ministerku a aj pre SDKÚ je absolútne kľúčové presadiť verejnú voľbu generálneho prokurátora a zmeny na prokuratúre," vyhlásila Žitňanská. Zdôraznila, že treba pristúpiť k tomu, aby aj prokuratúra prešla po 20 rokoch výraznejšími zmenami. Žitňanská verí, že tak, ako našli v pléne plnú podporu zmeny v justícii, nájdu ju aj zmeny v prokuratúre.
Zároveň sa stotožňuje s Mikušovým názorom, že nový generálny prokurátor by mal nastúpiť už do nového prostredia. Preto by bolo podľa nej dobré, keby bol volený až po prijatí zmien v zákone o prokuratúre. K voľbe šéfa prokurátorov by podľa jej slov mohlo dôjsť v máji či júni tohto roku.
Pokiaľ ide o stiahnutie poslaneckých návrhov, Mikuš tento krok odôvodnil tým, že SDKÚ-DS sa chce vyhnúť situácii, aby sa na rokovanie dostali návrhy, ktoré neboli pred schôdzou dostatočne prediskutované vo všetkých kluboch. "Urobili sme toto gesto, aby sme sa nevybíjali vo veciach, ktoré nie sú nutné v daný okamih a aby schôdza prebehla pokojne," povedal Mikuš s tým, že k tomuto kroku vedie SDKÚ-DS zodpovednosť.
Ide napríklad o návrh novely zákona o rodičovskom príspevku. Kaník ňou chcel podľa vlastných slov dosiahnuť, "aby tí, ktorí pracujú a snažia sa, mali citeľne väčší príjem ako tí, ktorí tak dlhodobo nerobia a ktorí postavili svoju existenciu a príjmy len na sociálnych dávkach". Okrem toho stiahol aj návrh novely zákona o pobyte cudzincov, ktorý mal zlepšovať podnikateľské prostredie.
Kaník pripúšťa, že "tieto návrhy nie sú nekontroverzné" a chce, aby boli riadne prediskutované. Tvrdí, že ich nestiahol z rokovania preto, že by o nich pochyboval on alebo SDKÚ-DS. "Urobil som to preto, aby sme vytvorili väčší priestor na debatu a pre získanie širokej podpory," vysvetlil. Dodal, že návrhy predloží opäť, niektoré so zmenami, no určite po dôkladnom prerokovaní s poslaneckými klubmi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona