SDKÚ-DS: Štát nemôže od ľudí vyberať 60 % z priemernej mzdy na dane a poplatky

NETKY.SK • 13 August 2015, 15:48 • 2 min
SDKÚ-DS: Štát nemôže od ľudí vyberať 60 % z priemernej mzdy na dane a poplatky

BRATISLAVA – Štát, samosprávy a ďalšie inštitúcie si zo mzdových nákladov na zamestnanca s priemernou mzdou vynútenými platbami stiahnu podľa výpočtov Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika vyše 60 %.

slovakia

left justify in out

Opozičná strana SDKÚ-DS to považuje za neprimerane vysoké číslo, ktoré sa podľa nej dá odstrániť len zjednodušením fungovania štátu.

 

Šéf strany Pavol Frešo upozornil, že človek s priemernou mzdou platí daň z príjmu, sociálne a zdravotné odvody a ďalšie odvody za neho platí zamestnávateľ. „Okrem toho je povinný platiť dane mestu či obci, koncesionárske poplatky, poplatky na úradoch a podobne. Takýto človek zároveň dostáva od štátu minimum. Ak dnes zo superhrubej mzdy získa štát, samospráva a iné inštitúcie viac než 60 %, musíme konštatovať, že ide o obrovskú sumu, ktorá musí bezpodmienečne klesnúť v prospech ľudí,“ zdôraznil.

 

SDKÚ tiež poukázala na to, že okrem daní a odvodov sú ľudia povinní platiť napríklad daň z nehnuteľnosti, poplatok za registráciu auta či rôzne poplatky na úradoch alebo vynútené poistenie. Často sa podľa nej pritom stáva, že musia na úradoch platiť za vystavenie dokladu, ktorý potrebuje iný úrad.

„Zníženie daňového, odvodového a poplatkového zaťaženia priemerne zarábajúceho človeka sa dá dosiahnuť jednak znížením daní a odvodov, ale aj zjednodušením štátu. Štátne a verejné úrady si nesmú od ľudí pýtať spoplatnené potvrdenia a doklady, ktoré si vie štát vytiahnuť zo systému bezplatne alebo zabezpečiť z inej inštitúcie,“ doplnil Milan Roman, v strane zodpovedný za podnikanie a zamestnanosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies