SDKÚ-DS predloží v parlamente návrh na zníženie firemných daní

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 13:04 • 2 min
SDKÚ-DS predloží v parlamente návrh na zníženie firemných daní

BRATISLAVA - Opoziční poslanci chcú znížiť firemnú daň zo súčasných 22 % na úroveň 19 %.

slovakia

left justify in out

Na najbližšiu schôdzu parlamentu chce opozičná strana SDKÚ-DS predložiť návrh na zníženie firemných daní na úroveň 19 %. "Firemná daň je jedným z kľúčových nástrojov pre konkurencieschopnosť a aj pre tvorbu pracovných miest," uviedol v piatok na brífingu podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Doplnil zároveň, že tento návrh uvoľňuje ruky pre tých, ktorí sú aktívni, aby mohli tvoriť nové pracovné miesta, a pre tých, ktorí sú zamestnaní, aby im peniaze na ruke mohli zostať.

 

Najväčším problémom na Slovensku je podľa Ivana Štefanca počet nezamestnaných, s čím si vláda nevie dať rady. Vláda podľa neho nemá víziu a žiadne páky, aby oživila rast ekonomiky. "Namiesto toho, aby vytvárala podmienky na lepšiu zamestnanosť, tak zvýšila priame dane, zrušila rovnú daň, zhoršila pracovné právo a zvýšila odvody," konštatoval podpredseda SDKÚ-DS a podotkol, že vláda si po drastickom zvýšení firemnej dane z 19 % na 23 % začala uvedomovať, že urobila chybu a tieto dane následne znížila na 22 %. 

 

Ako ďalej uviedol Štefanec, Slovensko je stále na rebríčku porovnania výšky firemných daní z postkomunistických krajín najvyššie. "Máme najvyššie firemné dane v regióne. Máme najvyššie dane z krajín, ktoré vstúpili do EÚ a sú v tranzitívnej pozícii. Dokonca aj vyspelejšie krajiny EÚ išli opačnou cestou," podotkol poslanec. Vhodným príkladom je podľa neho Veľká Británia, Dánsko alebo Švédsko, ktoré firemné dane znižovali. 

 

Bývalý minister financií a poslanec NR SR za SDKÚ-DS uviedol, že nemá ilúzie o tom, že by Smer tento návrh podporil. Napriek tomu je podľa neho potrebné takéto návrhy predkladať, pretože realita vládu usvedčila z toho, že urobila zlý krok. "Vláda očakávala, že zvýšenie dane zo zisku z 19 % na 23 % prinesie nejaký príjem do štátneho rozpočtu, ktorý sa zďaleka nenaplnil," uviedol Mikloš. Doplnil, že v minulosti sa ukázali dynamické efekty zníženia tejto dane, pričom to neviedlo k zníženiu ale ku zvýšeniu rozpočtových výnosov. Opozičný poslanec zároveň nevylúčil, že z krátkodobého hľadiska môže mať zníženie firemnej dane negatívny vplyv. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona