SDKÚ-DS ostane aj po kongrese ochranným valom proti nezodpovednosti

NETKY.SK • 5 November 2010, 12:48 • 2 min
SDKÚ-DS ostane aj po kongrese ochranným valom proti nezodpovednosti

SDKÚ-DS ostane aj po kongrese ochranným valom proti nezodpovednosti - Politika Najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS ostane aj po sobotňajšom (6. 11.

slovakia

left justify in out

img

Najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS ostane aj po sobotňajšom (6.11.) VI. kongrese ochranným valom proti nezodpovednosti. Vyhlásil to líder politického subjektu Mikuláš Dzurinda.
"SDKÚ-DS bude aj naďalej pokračovaním zmysluplnej cesty Slovenska. O tom bude náš kongres," avizoval. Práve Dzurinda je zatiaľ jediným kandidátom na predsednícky post. Okrem toho sa bude rozhodovať aj o podpredsedoch. Po novom by už mala mať strana len štyroch. Obhájiť svoje posty sa chystajú Iveta Radičová, Ivan Mikloš a Milan Hort. Na podpredsedníckej stoličke by mali skončiť Eduard Kukan a Pavol Kubovič. Novou tvárou v tejto funkcii by mala byť súčasná ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
Otáznou stále ostáva kandidatúra poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka na podpredsedu strany. Bývalého ministra práce navrhlo banskobystrické krajské predsedníctvo. "Na kongrese sa rozhodne. Je zbytočné teraz predbiehať udalosti," povedal pre TASR Kaník. O personálnych zmenách nechcel dopredu hovoriť ani Dzurinda.
Bývalý dvojnásobný predseda vlády stojí na čele SDKÚ, respektíve SDKÚ-DS desať rokov, od kongresu v roku 2000. Vtedy boli za podpredsedov zvolení Eduard Kukan, Juraj Kopčák, Ľubomír Harach, Zuzana Martináková a Milan Kňažko. Druhým mužom v strane a jej generálnym sekretárom sa vtedy stal Ivan Šimko.
Ďalší kongres sa konal v novembri 2002 a potvrdil Dzurindu vo funkcii predsedu strany. Podpredsedami sa stali Eduard Kukan, Zuzana Martináková, Ivan Mikloš, Ivan Šimko a Milan Hort. Z politiky odišiel Milan Kňažko. Tretí mimoriadny kongres sa uskutočnil v máji 2004. Zvolení boli traja noví podpredsedovia - Juraj Liška, Pavol Prokopovič a Pavol Kubovič. Riešila sa aj otázka financovania a evidencie darov a príjmov. V šiestich prípadoch sa nepodarilo zo strany darcov znovupotvrdiť, že dar skutočne strane poskytli.
Štvrtý kongres SDKÚ a jediný, ktorý sa nekonal v Bratislave, ale vo Zvolene (január 2006), rozhodol o zlúčení s Demokratickou stranou (DS). Nový politický subjekt dostal názov SDKÚ-DS. Pôvodne sa mala viesť aj diskusia o plánoch strany vo volebnom roku 2006. Vzhľadom na letecké nešťastie na území Maďarskej republiky, pri ktorom zahynuli slovenskí vojaci vracajúci sa z misie v Kosove, však nakoniec program upravili a celý kongres trval iba asi 40 minút.
Poslednýkrát sa zišli delegáti na kongrese v novembri 2006. Dzurinda svoj líderský post opäť obhájil a za podpredsedov strany boli zvolení Ivan Mikloš, Eduard Kukan, Iveta Radičová, Milan Hort, Pavol Kubovič a Juraj Liška (ten neskôr stranu opustil).
Túto sobotu sa bude kongres opäť konať v Bratislave. Do Národného tenisového centra by malo zavítať okolo 700 delegátov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona