SDKÚ-DS: Odvolávanie nie je voľba, Frešove neodvolanie je platné

NETKY.SK • 30 Október 2014, 16:25 • 2 min
SDKÚ-DS: Odvolávanie nie je voľba, Frešove neodvolanie je platné

BRATISLAVA - Súd SDKÚ-DS dnes zamietol žiadosť šiestich krajských predsedov na zrušenie platnosti volieb na mimoriadnom kongrese.

slovakia

left justify in out

V septembri na mimoriadnom kongrese SDKÚ-DS delegáti strany neodvolali predsedu Pavla Freša z funkcie, pretože za jeho odvolanie nehlasovali tri pätiny všetkých delegátov, ale len prítomných. Podľa informácií agentúry SITA súd zamietol podanie, pretože na kongrese nešlo podľa súdu o voľbu predsedu strany, ale jeho odvolávanie.

 

Krajskí predsedovia žiadali zrušiť rozhodnutie kongresu, pretože podľa nich stačí na odvolanie predsedu na kongrese trojpätinová väčšina prítomných delegátov a nie všetkých delegátov. Ako povedal dnes pre agentúru SITA košický krajský šéf strany Viliam Novotný, počká si na písomné zdôvodnenie rozhodnutia, pretože stranícky súd raz už meritórne rozhodol v obdobnej veci. Súd v minulosti vyslovil verdikt, že na odvolanie predsedu miestneho zväzu sú potrebné tri pätiny prítomných, nie všetkých delegátov. „Zaujíma ma odôvodnenie rozhodnutia,“ uviedol Novotný. 

 

Súd SDKÚ-DS rozhoduje o podaniach straníckych orgánov a podáva záväzný výklad stanov. Krajskí predsedovia výsledok volieb napadli na straníckom súde. Ak by aj stranícky súd rozhodol, že na odvolanie predsedu sú potrebné tri pätiny zúčastnených delegátov, na rozhodnutí kongresu by sa nič nezmenilo. Jeho verdiktom by sa však musel riadiť prípadný ďalší kongres.

 

Člen súdu Jozef Ďurica dnes po rozhodnutí pre agentúru SITA povedal, že to, že bol prehlasovaný v názore, berie ako prejav demokracie. Nemôže sa však podpísať pod stanovisko, že súd SDKÚ-DS rozhodol, že na odvolanie predsedu je potrebná trojpätinová väčšina všetkých delegátov a nie prítomných. „Súd na dnešnom pojednávaní rozhodol, že návrhom sa nebude zaoberať, keďže nie je vecne príslušný. O podstate veci sa nerozhodovalo,“ vyhlásil. Podľa informácií agentúry SITA na zasadnutie nebol pozvaný člen súdu za Trenčiansky kraj. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona