SDKÚ-DS: Je nehorázne, že premiér prirovnal spojenecké vojská k okupantom

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 14:18 • 2 min
SDKÚ-DS: Je nehorázne, že premiér prirovnal spojenecké vojská k okupantom

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) by mal svoje výroky, v ktorých prirovnal spojenecké vojská NATO k okupantom z roku 1968, vysvetliť poslancom NR SR.

slovakia

left justify in out

Navrhne to podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), ktorý označil Ficove slová za škandalózne.
     

"Jeho výrok odsudzuje našich priateľov a spoločenstvo, ktoré sa stará o kolektívnu bezpečnosť v Európe a ktoré je zárukou, že sa od konca druhej svetovej vojny v Európe neudial žiaden konflikt," upozornil. Na druhej strane Štefanec poukázal na to, že agresivitu Ruska na Ukrajine premiér neodsúdil, a preto sa správa "ako agent ruských záujmov". Štefanec je tiež presvedčený, že Fico by sa mal za svoje slová spojencom ospravedlniť.
     

Exminister obrany Martin Fedor (SDKÚ-DS) sa domnieva, že premiér spochybňovaním spojencov spochybňuje aj základy našej bezpečnosti. "Je to ako pílenie si konára svojej dôveryhodnosti pod sebou, čo je pre nás nebezpečné. Jeho výrok, ktorým prirovnal prítomnosť spojeneckých vojsk v Európe k okupácii, považujem za nehoráznosť a urážku spojencov a obetí okupácie," vyhlásil.
     

Za absurdné Fedor považuje, že premiér povedal tieto slová aj napriek tomu, že posilnenie vojenskej prítomnosti USA v Európe sa nemá týkať Slovenska. "To myslí vážne, že keď Poliaci alebo Pobalťania dovolia Američanom alebo iným spojencom zriadiť základne na svojom území, že my to budeme porovnávať s okupáciou u nás z roku 1968? Naozaj považuje spojencov NATO za okupantov?" pýtal sa.
     

Premiér Fico v stredu (4.6.) povedal, že si nevie predstaviť, že by na Slovensku mali svoje základne cudzí vojaci, prípadne by tu obsluhovali protiraketové stanice. Vyhlásil to na margo plánu, o ktorom v utorok (3.6.) hovoril vo Varšave americký prezident Barack Obama. Šéf Bieleho domu oznámil, že Spojené štáty plánujú posilniť svoju vojenskú prítomnosť v Európe v dôsledku ruskej intervencie na Ukrajine. Obama chce požiadať Kongres USA, aby vyčlenil miliardu dolárov na posilnenie dočasných misií americkej armáde na starom kontinente. Príslušný plán dostal názov "European Reassurance Initiative", vo voľnom preklade "Iniciatíva na opätovné uistenie Európy".
     

Fico zdôraznil, že Slovensko zatiaľ nebolo o nič také požiadané. "Za seba hovorím, že si takéto rozhodnutie neviem predstaviť," podčiarkol s tým, že ide o jeho osobný principiálny názor, pričom treba najskôr poznať detaily amerického plánu.
     

V tejto súvislosti však poukázal na to, že Slovensko má svoje historické skúsenosti s účasťou cudzích vojakov na svojom území. "Spomeňme si na inváziu v roku 1968, preto je táto téma pre nás mimoriadne citlivá," zdôraznil. Ako dodal, Slovensko je členským štátom NATO a chce si plniť z toho vyplývajúce záväzky, preto si napríklad vie predstaviť spoluprácu v poskytnutí vojenského výcvikového strediska Lešť pre tréning a prípravu vojakov z iných armád.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies