SDKÚ-DS ide novelou zákona bojovať proti černym stavbám, chce ich búrať

NETKY.SK • 11 November 2011, 04:20 • 2 min
SDKÚ-DS ide novelou zákona bojovať proti černym stavbám, chce ich búrať

SDKÚ-DS ide novelou zákona bojovať proti černym stavbám, chce ich búrať

slovakia

left justify in out

img

Stavby na cudzích pozemkoch by mali byť minulosťou. Bojovať proti nim chcú poslanci SDKÚ-DS Ľudovít Kaník a Štefan Kužma, ktorí do parlamentu predložili návrh novely stavebného zákona. Plénum sa ním bude zaoberať už na nadchádzajúcej schôdzi.
Právna norma má zaviesť pravidlo, že ak vznikne stavba na cudzom pozemku a jeho vlastník požiada stavebný úrad o jej odstránenie, obec bude povinná ju odstrániť do 60 dní na náklady toho, kto ju zriadil. Ak obec nebude konať, bude povinná zaplatiť majiteľovi pozemku pokutu 100 eur za každý začatý mesiac nečinnosti. "Obec musí chrániť život, majetok a zdravie svojich občanov," upozornil Kaník. Novela sa má týkať stavieb, ktoré vzniknú až po jej nadobudnutí účinnosti.
Poslanci zároveň poukázali na súčasnú právnu úpravu, ktorá nie je v boji proti čiernym stavbám dostatočná. "Riešenie pokutou je absolútne neúčinné. Tu už nebude možnosť výberu, ale bude pravidlo takéto stavby búrať. Dostali sme sa do situácie, keď už nemáme na výber," povedal Kužma s očakávaním, že takýmto opatrením sa čierne stavby prestanú rozširovať, lebo budú likvidované už v zárodku.
Poslanec upozornil, že všetky osady na Slovensku sa rokmi niekoľkonásobne zväčšili. "Novela je malý krok, ale je potrebné absolútne zmeniť prístup k problematike čiernych stavieb," apeloval. Postavenie čiernej stavby považuje za krádež pozemku.
Obdobný návrh už títo poslanci v minulosti do parlamentu predložili, no stiahli ho, aby doladili niektoré veci. "Nemám žiaden signál, že by tento návrh nemal podporu," povedal Kaník s dôvetkom, že v prípade tohto návrhu novely nejde o volebnú kampaň, ale o presvedčenie, že je to vážny problém, ktorý treba riešiť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies