SDKÚ-DS chce umelcom zrušiť dvojpercentný odvod pre umelecké fondy

NETKY.SK • 7 Február 2013, 07:55 • 2 min
SDKÚ-DS chce umelcom zrušiť dvojpercentný odvod pre umelecké fondy

SDKÚ-DS chce umelcom zrušiť dvojpercentný odvod pre umelecké fondy - Politika Umelci by mali byť zbavení povinnosti odvádzať dvojpercentné príspevky zo svojich autorských príjmov, ktoré idú na činnosť umeleckých fondov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o

slovakia

left justify in out

imgUmelci by mali byť zbavení povinnosti odvádzať dvojpercentné príspevky zo svojich autorských príjmov, ktoré idú na činnosť umeleckých fondov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o umeleckých fondoch, ktorý na záver šiesteho rokovacieho dňa 14. schôdze predstavil poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

Hudobníkom, výtvarníkom či spisovateľom má novela pomôcť v čase, keď ich "vo veľkom zasiahnu konsolidačné opatrenia vlády". "Umelci sa majú skladať na to, aby sami mohli tvoriť, čo nemá žiadny základ v logike," kritizoval súčasné znenie zákona pred časom Beblavý. Umelci sú tak podľa neho zdaňovaní dvakrát. "Najprv rovnako ako my všetci, no následne musia tvoriví ľudia a ich dedičia navyše povinne odviesť spomínané percentá," dodal. Dvojpercentné príspevky sú podľa spolupredkladateľky Magdalény Vášáryovej (SDKÚ-DS) reliktom z komunistických čias.

Poslanci vyčíslili, že hudobný fond by predloženou novelou prišiel v roku 2011 o takmer 94.447 eur, literárny o 616.322 eur a fond výtvarných umení o menej ako 42.859 eur. Celkovo by to podľa nich umelcom prinieslo úsporu viac ako 750.000 eur.

Vo štvrtok (7. 2.) ráno budú poslanci pokračovať diskusiou o ďalšej správe o vyšetrovaní kauzy Gorila. Dokument, ktorý vypracoval špeciálny prokurátor Dušan Kováčik poslancom na podnet parlamentu prednesie minister vnútra Robert Kaliňák.

V správe sa uvádza, že od 18. júla 2012, kedy bola vypracovaná jej prvá verzia, bolo vypočutých asi 30 ľudí v postavení svedka, spracovaných bolo približne 15 žiadostí o súčinnosť v trestnom konaní a bola vykonaná analýza zabezpečených listinných dôkazov súvisiacich s priebehom jednotlivých privatizácií strategických podnikov. "Napriek vykonanému množstvu úkonov vo vzťahu k trestnej činnosti, za ktorú bolo začaté trestné stíhanie 9. januára 2012, sa doposiaľ nepodarilo preukázať poskytovanie alebo prijímanie úplatkov. Teda doposiaľ vykonaným vyšetrovaním sa nepodarilo zadovážiť také dôkazy, na základe ktorých by bolo množné vzniesť obvinenie voči konkrétnej osobe," uvádza špeciálny prokurátor Kováčik.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies