SDKÚ-DS chce stiahnuť návrh zákona o odbornom vzdelávaní

NETKY.SK • 27 Február 2015, 14:50 • 2 min
SDKÚ-DS chce stiahnuť návrh zákona o odbornom vzdelávaní

BRATISLAVA - Predložený návrh zákona o odbornom vzdelávaní a príprave vyhovuje len veľkým firmám. Malé a stredné firmy, ktoré tvoria 50 percent HDP na Slovensku, systém zavádzaný týmto zákonom nemajú šancu využiť.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej besede to povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo s tým, že SDKÚ navrhuje tento návrh zákona stiahnuť a dopracovať tak, aby bol zákon v praxi vhodný aj pre malé a stredné podniky. 

 

"Cieľom zákona je zvyšovať pripravenosť pracovnej sily, ale predložený zákon je len ilúziou riešenia," povedal Frešo. Predseda SDKÚ-DS zároveň hovorí, že ak štát prispôsobí zákon len veľkým podnikateľom, svojím spôsobom vytláča strednú vrstvu, čiže malých a stredných podnikateľov a živnostníkov, a znemožňujete pre nich pripravovať budúcich zamestnancov. Predseda sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman dodal, že oproti súčasnému zneniu predloženého zákona by sa mala zvýšiť finančná podpora pre zamestnávateľov, ktorí sa do duálneho vzdelávania zapoja. Zároveň kritizuje, že zákon v súčasnej podobe je administratívne náročný. "Aby firma mohla poskytovať duálne vzdelávanie, potrebuje až 12 pečiatok. Je to tak náročné, že sa do toho firma nepustí," myslí si Roman. 

 

Podľa predsedu sekcie vzdelávania Jána Odzgana zákon nedostatočne zohľadňuje to, čo by sa ľudia mali učiť, keďže práve malí a strední podnikatelia poznajú požiadavky praxe najlepšie. SDKÚ pritom hovorí, že zákon dáva pre malých podnikateľov viac dôvodov, prečo sa do tohto procesu nezapájať, keďže náklady sú vyššie ako potenciálny zisk. Odôvodňuje to tým, že pokiaľ chce napríklad zamestnávateľ vo firme so 100 zamestnancami zobrať jedného študenta, musí si na administratívu vyčleniť jedného zamestnanca. Vzniknuté náklady na študenta a nového zamestnanca tak predstavujú náklady, ktoré malému podniku nik neuhradí. Frešo dodal, že toto znenie zákona odmietajú a do ďalšej schôdze NR SR pripravia znenie zákona, v ktorom sa vyrovnajú s viacerými pripomienkami. 

 

Hovorkyňa ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Beáta Dupaľová Ksenzsighová pre agentúru SITA povedala, že rezort nevidí dôvod na stiahnutie zákona, keďže počíta s tým, že študentov do systému duálneho vzdelávania môžu prijímať aj živnostníci a malé a stredné podniky. Práve malé podniky majú podľa ministerstva v navrhovanom znení zákona niekoľko administratívnych zjednodušení. Výnimky má napríklad živnostník, ktorý zamestnáva menej ako 10 zamestnancov. Priestorové a materiálno-technické zabezpečenie potrebné pre vstup do systému duálneho vzdelávania môže namiesto neho preukázať iný zamestnávateľ, ktorý má pracovisko praktického vyučovania k dispozícii. Žiak navyše môže dočasne vykonávať odborný výcvik aj na inom mieste, v ktorom napríklad živnostník vykonáva svoju činnosť. "O tom, že zákon je pripravený kvalitne, svedči aj fakt, že v prvom čítaní v parlamente prešiel zákon bez jediného hlasu proti," dodala Dupaľová Ksenzsighová. 

 

Zákon o odbornom vzdelávaní a príprave posunuli poslanci parlamentu koncom januára do druhého čítania. Cieľom zákona je pripraviť novú komplexnú právnu úpravu celej problematiky odborného vzdelávania a prípravy v stredných odborných školách. Návrh upravuje typy stredných odborných škôl, overenie spôsobilosti zamestnávateľa poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania a dáva legislatívny rámec duálnemu vzdelávaniu. Inšpiráciou pre ministerstvo školstva boli pozitívne skúsenosti s duálnym vzdelávaním v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, ako aj pôsobenie firiem z týchto krajín na Slovensku. Novým zákonom chce ministerstvo školstva reagovať na meniace sa potreby trhu práce. Zabezpečiť to chcú úzkou spoluprácou odborných škôl so všetkými zainteresovanými subjektmi, a to so štátnou správou, územnou samosprávou, zamestnávateľmi, stavovskými a profesijnými organizáciami a zástupcami zamestnancov. V systéme duálneho vzdelávania sa žiak pripravuje na výkon povolania či odborných činností podľa konkrétnych potrieb a požiadaviek zamestnávateľa. Žiak tak absolvuje praktické vyučovanie priamo u zamestnávateľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies