SDKÚ: Dnešná ponuka drobným veriteľom Váhostavu je výsmech

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 17:22 • 2 min
SDKÚ: Dnešná ponuka drobným veriteľom Váhostavu je výsmech

BRATISLAVA 22. apríla (SITA) - Dnešná ponuka premiéra Roberta Fica je výsmechom do tváre všetkým živnostníkom a drobným podnikateľom, ktorých rodiny už mesiace čakajú na peniaze za práce na výstavbe diaľnic.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v stanovisku strany SDKÚ-DS, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor strany. "Ak riaditeľ Váhostavu tvrdí, že jeho firma má nulovú hodnotu, tak veritelia dostanú bezcenné akcie,“ povedal predseda strany Pavol Frešo. „Dnešní veritelia Váhostavu nebudú mať žiadne rozhodovacie právomoci a navyše, ak vymenia svoje pohľadávky za bezcenné papiere s podpisom Juraja Širokého a Roberta Fica, vydávajú sa napospas hlavnému akcionárovi,“ reagoval predseda Sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman.

 

Strane SaS sa nepáči, že poslanci v parlamente rokujú a majú hlasovať za niečo, čo vláda tají. „Je to vrchol drzosti. My stále nevieme, o čom ideme rokovať a hlasovať, pritom ide o zásadnú novelu. Navyše, kompetentní sa k danej veci odmietajú vyjadrovať,“ informujú liberáli. Upozorňujú, že premiér Robert Fico zaviedol nový systém pripomienkového konania. Všetky pripomienkové miesta nahradil ním vybranou skupinkou ľudí. Verejnosť však vylúčil. Uvádza sa tak v stanovisku strany, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková. „Ani Robert Fico, ani Peter Kažimír nemajú pravdu, ak tvrdia, že takýto spôsob reštrukturalizácie Širokého Váhostavu nebude mať negatívny dopad na tzv. bohatstvo štátu,“ konštatujú poslanci za SaS. „Je to vážny precedens do budúcna. Váhostav nie je a ani nebude jediná firma v reštrukturalizácii,“ dodávajú. Taktiež tvrdia, že ak je Ján Figeľ vinný, že zmluvy zazmluvnil lacno, Ján Počiatek "musí niesť následky za to, že za tri roky nepohol ani prstom". 

 

Veriteľské banky sa vzdajú 15 percent zo svojich pohľadávok v prospech nezabezpečených veriteľov spoločnosti Váhostav. Po dnešnom rokovaní ministrov so spoločnosťou Váhostav a jej veriteľmi to oznámil Fico. Premiér zároveň informoval, že veritelia budú môcť za svoje pohľadávky dostať aj akcie Váhostavu - spoločnosť sa rozhodla takto sprístupniť 49 percent svojich akcií. "Musí aj spoločnosť Váhostav prevziať nejakú ekonomickú zodpovednosť za stav, ktorý vznikol," uviedol Fico. "Tieto akcie nie sú ničím zaťažené a budú použité výlučne v prospech nezabezpečených veriteľov z obchodného styku," dodal. Kritériom pre získanie akcií bude výška pohľadávok potvrdených súdom. 

 

Minister financií Peter Kažimír povedal, že na základe zákona, ktorý parlament schváli, vláda rozhodne, aký objem časti štátnych finančných aktív z osobitného odvodu bánk sa použije na uspokojenie nezabezpečených veriteľov z obchodného styku. "Musíme počkať na rozhodnutie veriteľov, či schvália reštrukturalizačný plán (Váhostavu). Musíme počkať na rozhodnutie súdu, ktorý potvrdí zoznam nezabezpečených veriteľov z obchodného styku a potom musíme schváliť objem prostriedkov a subjekt, ktorý túto operáciu vykoná," uviedol Kažimír. Minister financií si stále stojí za tým, že táto operácia nebude mať žiadny negatívny vplyv na čisté bohatstvo štátu. "Trvám na tom, že to nebude mať žiadny dopad na verejný dlh, pretože je to konštruované z hľadiska štátnych finančných aktív, do ktorých banky stále prispievajú cez osobitný odvod," dodal Kažimír. Túto operáciu napokon ešte zhodnotí Eurostat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies