SDKÚ chce, aby zdravotnú službu vykonávali aj zamestnávatelia

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 12:17 • 2 min
SDKÚ chce, aby zdravotnú službu vykonávali aj zamestnávatelia

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva podľa predstaviteľov SDKÚ-DS uvalilo povinnosť zabezpečovať pracovnú zdravotnú službu (PZS) na všetkých zamestnávateľov v rozpore so smernicou Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník na štvrtkovom brífingu, smernica dáva každej členskej krajine Európskej únie možnosť, aby si vymedzila okruh firiem, v ktorých činnosti PZS môže vykonávať samotný zamestnávateľ, nielen jeho zamestnanec či bezpečnostný technik. "Toto úplne úmyselne opomenula slovenská legislatíva," uviedol Kaník.


Poslanec za SDKÚ-DS uvádza, že napríklad v Poľsku má zamestnávateľ možnosť vykonať PZS osobne pri zamestnávaní menej ako desiatich zamestnancov a keď má príslušnú kvalifikáciu, môže tak robiť pri 20 zamestnancoch a v Rakúsku až do 50 zamestnancov. "Mohli sme ísť jednoduchou cestou, ktorá nezaťažuje zamestnávateľov, najmä malých a stredných, ale išli sme absolútne extenzívnou cestou a na odôvodnenie tejto cesty ministerstvo a vláda klamali," povedal Kaník Podotýka, že napríklad malému zamestnávateľovi, ktorý má okolo 15 pracovníkov, urobí zabezpečovanie PZS dodatočné mesačné náklady vo výške 50 až 70 eur.


SDKÚ-DS plánuje do parlamentu predložiť novelu zákona, ktorá podľa Kaníka dá do súladu zákon so smernicou. "Musíme oslobodiť zamestnávateľov od nezmyslených a drahých povinností," konštatuje poslanec. Zákon chcú zmeniť tak, aby umožnil pri prvej kategórii najmenej rizikových prác vykonávať povinnosti PZS zamestnávateľovi pri počte do 50 zamestnancov a pri rizikovejších kategóriách prác do 15 zamestnancov.


Do prvej kategórie sa zaraďujú práce, pri ktorých nie je riziko poškodenia zdravia zamestnanca vplyvom práce a pracovného prostredia. Do druhej kategórie sa zaraďujú práce, pri ktorých vzhľadom na riziko nie je predpoklad poškodenia zdravia, ale nedá sa vylúčiť nepriaznivá odpoveď organizmu na záťaž faktormi práce a pracovného prostredia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona