SDKÚ chce aby 28. október bol štátny sviatok

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 13:30 • 2 min
SDKÚ chce aby 28. október bol štátny sviatok

BRATISLAVA – Aby si Slovensko uctilo zásluhu generála Milana Rastislava Štefánika, malo by vyhlásiť 28. október, deň vzniku prvej Československej republiky, za štátny sviatok.

slovakia

left justify in out

„Nielen ako vzniku Československej republiky, ktorá zachránila existenciu slovenského národa, ale aj ako najvyššiu poctu životu a dielu Milana Rastislava Štefánika. Máme síce zákon o zásluhách Milana Rastislava Štefánika, ale to nestačí. Život a dielo Milana Rastislava Štefánika si zaslúžia od nás oveľa viac,“ uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Bez Milana Rastislava Štefánika by podľa Freša nebolo ani prvej demokratickej Československej republiky, ani záchrany slovenského národa. „Zaslúžil sa hlavnou mierou o to, že keď vzniklo Československo, tak slovenský národ sa stal štátotvorným národom nového demokratického a slobodného štátneho celku. Pre slovenský národ to bolo vôbec prvýkrát v jeho dejinách,“ vysvetlil líder SDKÚ-DS. Bez 1. ČSR, bez M. R. Štefánika, by podľa jeho slov nebolo ani dnešnej modernej Slovenskej republiky ako členského štátu Európskej únie, dnes už národa a štátu pevne previazaného so štruktúrami sveta západnej civilizácie.

Štefánikov odkaz politici podľa Freša nenaplnia len tým, že si na dnešný deň pripravia pekné slová vo svojich prejavoch, že len položia veniec k jeho pomníku. „Ale jeho odkaz naplnia vtedy, ak si skutočne budú ctiť hodnoty, za ktoré Milan Rastislav Štefánik celý život bojoval - za demokraciu a slobodu. A nad týmto odkazom by sa mal ešte raz zamyslieť aj pán premiér, ktorý sa dnes pred Mohylou Milana Rastislava Štefánika bude skláňať,“ konštatoval Frešo. 

SDKÚ-DS je podľa jeho slov právnym nástupcom povojnovej Demokratickej strany, ktorá stavala na masarykovských a štefánikovských základoch česko – slovenskej štátnosti. „Tieto myšlienky by sme mali presadzovať aj v podmienkach dnešnej modernej Slovenskej republiky a mať ich na pamäti pri každej našej politickej činnosti, či už na úrovni miest a obcí, krajov, ale aj štátu ako celku. Nebáť sa presadzovať aj nepopulárne návrhy, keď sme o nich jednoznačne presvedčení, že sú na prospech občanov a štátu,“ podotkol Frešo. 

Ako povedal Milan Rastislav Štefánik: „Pre ľudí pevného predsavzatia a vytrvalosti niet nemožnosti.“ To by podľa Freša malo platiť aj pre súčasných slovenských politikov. „Problémy netlačiť pred sebou, ale ich riešiť tu a teraz, aby sme sa neocitli ako niektoré európske štáty v dlhovej kríze a takmer pred krachom. Neriadiť sa len vlastnými preferenciami, ale jasným hodnotovým presvedčením. Bez ohľadu, či sme ľavica, alebo pravica,“ uzavrel líder SDKÚ-DS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona