SDKÚ bude iniciovať odvolanie Zvolenskej

NETKY.SK • 9 Október 2013, 13:52 • 2 min
SDKÚ bude iniciovať odvolanie Zvolenskej

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) v procese výberu prevádzkovateľa záchranárskych vrtuľníkov pre stanice v Bratislave a Trenčíne pochybilo.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný po poslaneckom prieskume na pôde rezortu. Strana SDKÚ-DS bude podľa neho iniciovať mimoriadnu chôdzu na vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva Zuzany Zvolenskej pre zanedbanie povinností jej rezortu.

Prieskum na MZ iniciovali opoziční poslanci, aby zistili, prečo spomínané stanice zostali päť dní bez licencie. Podľa Novotného tým, že rezort meškal s vydaním povolenia, hrubo zanedbal svoje povinnosti. Poslanec to vníma ako nekompetentnosť ministerstva, pričom nevylučuje ani to, že v tendri mohli svoju úlohu zohrávať aj ekonomické záujmy. "Záchranári naprieč celým Slovenskom si šepkajú o tom, kto asi mohol byť ten druhý uchádzač a že tam išlo o nejaké ekonomické záujmy," uviedol Novotný, s tým, že postup rezortu len tieto pochybnosti stupňuje. O stanice sa uchádzala spoločnosť Air-Transport Europe, spol. s.r.o., ktorá nakoniec licencie získala, druhým záujemcom bol EHC service s.r.o. 

Rozhodovanie o povoleniach pre stanice v Bratislave a Trenčíne sa predĺžilo, nakoľko výberová komisia vyzvala EHC service, aby dodatočne doplnil certifikát EMS (Emergency medical services). Zo zákona dostal na to 30 dní. Tento dokument nebol súčasťou podmienok výberového konania, čo prízvukoval i Novotný. Podľa poslanca NR SR Richarda Rašiho (Smer-SD) išlo o novú skutočnosť, s ktorou sa nepočítalo. Otázkou tak podľa neho je, či sa certifikát do budúcnosti doplní do podmienok. Opoziční poslanci, ktorí sa prieskumu zúčastnili, však namietajú najmä to, že deviateho septembra bol dokument už na MZ, a aj napriek tomu, že 11. septembra mali vypršať licencie, výberová komisia zasadla až 16. septembra. Raši však kontruje, že zákonná lehota na doplnenie certifikátu uplynula až 13. septembra a ak by ministerstvo konalo ešte pred týmto dátumom, porušilo by zákon. "Keby komisia rozhodla skôr, poruší právo uchádzača podľa zákona," vyhlásil Raši. 

Opoziční poslanci trvajú na tom, že meškajúce licencie sú politickou zodpovednosťou Zvolenskej. Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka bola súťaž síce vyhlásená pomerne skoro, avšak úradníci si dávali načas. "Dva týždne im trvalo, pokiaľ vôbec komisia zasadla, ďalšie dva týždne pokiaľ bolo ústne počutie, ďalší mesiac, pokiaľ išli to nejak vyhodnocovať," uviedol Sulík. Za najväčšie zlyhanie úradníkov však označil práve deviaty september. Ako uviedol, ani dva dni pred vypršaním licencie sa nikam neponáhľali, ale dali si týždeň čas. Raši podotkol, že členovia komisie nie sú len z radov zamestnancov ministerstva zdravotníctva, ale sú medzi nimi aj odborníci. 

Podľa Sulíka päťdňové vákuum nemalo nastať, pripomína i tragickú dopravnú nehodu, ktorá sa stala dva dni po vypršaní licencií na Záhorí. Prípad už prešetruje Úrad pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Poslanec Vladimír Baláž (Smer-SD) odmieta, aby sa tragická nehoda spájala s tendrom na záchranárske vrtuľníky, podľa neho je to neseriózne. "Na to, aby sme zistili, čo sa presne stalo, je predsa Úrad pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý koná a ktorý nám dá k tomu presné informácie," uviedol Baláž. 

Poslanci za stranu Smer-SD na rozdiel od svojich opozičných kolegov po prieskume na MZ skonštatovali, že výberové konanie bolo v poriadku. Rovnako to zhodnotila i samotná ministerka zdravotníctva. Trvá na tom, že pri tendri sa postupovalo v súlade s platnou legislatívou, a preto žiadny dôvod na odvolanie nevidí. K údajným ekonomickým záujmom uchádzača, ktorý ani nebol úspešný v tomto výberovom konaní, dodala, že "sa asi zvolebnieva".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies