Scott Kelly a Michail Kornijenko začali ročnú misiu na ISS

NETKY.SK • 28 Marec 2015, 13:19 • 2 min
Scott Kelly a Michail Kornijenko začali ročnú misiu na ISS

BRATISLAVA - Americký astronaut Scott Kelly a jeho ruský kolega Michail Kornijenko odštartovali svoj ročný experimentálny pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

slovakia

left justify in out

Päťdesiatjedenročný Kelly a 54-ročný Kornijenko sa dostali na ISS pomocou vesmírnej lode Sojuz TMA-16M, ktorá vyštartovala dnes z kazašského kozmodrómu Bajkonur o 1:42 miestneho času. So spomínanými astronautmi odletel do vesmíru aj ďalší Rus Gennadij Padalka, ktorý sa vráti na Zem v septembri.


Cieľom tohto experimentu je získať medicínske údaje a otestovať rôzne metódy na minimalizovanie nepriaznivých účinkov dlhého pobytu vo vesmíre, ako sú napríklad úbytok kostnej a svalovej hmoty, poškodenia zraku alebo zmeny v imunitnom systéme. Tieto poznatky chcú odborníci použiť pri plánovaní budúcich pilotovaných misií na Mars alebo iné vesmírne objekty. Súčasťou výskumu je aj Kellyho brat, bývalý astronaut Mark. Súrodenci sú jednovaječné dvojčatá a obaja podstúpia rovnaké testy.


Kelly sa vďaka tejto misii stane vôbec prvým Američanom, ktorý strávi jednorazovo rok mimo Zem. Najdlhší jednorazový pobyt vo vesmíre trval presne 437 dní a 18 hodín a na konte ho má dnes 72-ročný Valerij Poljakov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies