Sčítanie ľudu 2021 bude iné ako kedykoľvek predtým

NETKY.SK • 1 Marec 2017, 12:42 • 2 min
Sčítanie ľudu 2021 bude iné ako kedykoľvek predtým

BRATISLAVA - Štatistický úrad SR sa pripravuje na sčítanie ľudu. O sčítaní už začal komunikovať s verejnosťou a odborníkmi na samostatnej webovej stránke sodb2021.statistics.sk.

slovakia

left justify in out

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 totiž bude iné ako kedykoľvek predtým. Zásadná zmena v sčítaní je aj dôvodom pre vznik webstránky štyri roky vopred. "Po takmer 200 rokoch sa tradičné sčítanie stáva na Slovensku minulosťou. Nahradí ho moderný integrovaný cenzus postavený na myšlienke maximálneho využitia údajov z vybraných registrov a administratívnych zdrojov v kombinácii s údajmi získanými od obyvateľov. Očakáva sa, že integrované sčítanie zvýši kvalitu údajov a informácií a zabezpečí ich harmonizáciu," informoval štatistický úrad v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol hovorca ŠÚ SR Marián Jánošík. Využitím údajov z registrov a administratívnych zdrojov, medzi ktoré patria napríklad register adries, register fyzických osôb, informačný systém Sociálnej poisťovne a ďalšie chce štatistický úrad znížiť administratívnu záťaž obyvateľov. Spomínané údaje sa pritom zbierajú na iné ako štatistické účely, preto ich treba ďalej spracovať tak, aby sa dali použiť na štatistické účely. 

Web postupne prinesie údaje o príprave obsahovo najrozsiahlejšieho štatistického zisťovania, ktorá je v porovnaní s prípravou doterajších sčítaní oveľa náročnejšia. Návštevníci na webe získajú prehľad o tom, čo zahŕňajú prípravy na sčítanie ľudu (integrovaný cenzus) v roku 2021. Nazrú do histórie sčítania, dozvedia sa o jeho medzinárodnej koordinácii Európskou úniou a Organizáciou Spojených národov a pripravené sú aj niektoré zaujímavosti doplnené grafmi porovnávajúcimi výsledky zo sčítaní v roku 2001 a v roku 2011. Aktuálne sa štatistický úrad cez web obracia na odborníkov. Vyzýva ich na diskusiu o zozname údajov zisťovaných v cenze 2021. Názory zástupcov odbornej verejnosti sú pre Štatistický úrad SR dôležité najmä preto, aby výstupy z pripravovaného sčítania čo najviac vyhovovali aktuálnym a budúcim potrebám používateľov údajov zo sčítania, dodáva sa v tlačovej správe. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies