Sčítanie kamzíkov prekazilo počasie, presné počty budú známe na jar

NETKY.SK • 2 December 2019, 17:56 • 2 min
Sčítanie kamzíkov prekazilo počasie, presné počty budú známe na jar

BRATISLAVA - Jesenné sčítanie kamzíkov sa nepodarilo z dôvodu výskytu hmly, ktorá sa počas tejto akcie objavila v niektorých lokalitách Tatranského národného parku (TANAP). Vo svojej tlačovej správe o tom informoval TANAP.

slovakia

left justify in out

So sčítaním tak bude musieť Správa národného parku počkať do jari, keď sa uskutočňuje ďalšie z pravidelných sčítaní.

Pôvodne sa malo jesenné sčítanie uskutočniť v októbri, no z dôvodu nepriaznivého počasia termín odložili na november. Novembrové sčítanie však napokon prekazila hmla.

 

„Napriek priaznivej predpovedi skutočnosť bola iná. Hoci ráno vyzeralo nádejne, od určitej nadmorskej výšky bola viditeľnosť v niektorých lokalitách mizerná. Nakoniec sme sa dohodli, že konečné čísla nebudeme zverejňovať, pretože by boli veľmi skresľujúce,“ vysvetlil zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler.

 

img

 

Relevantné výsledky sčítania kamzíkov v TANAP-e tak prinesie až jarné sčítanie. „Aj napriek tomu, že nemáme presné čísla početnosti, naša prítomnosť v teréne nebola zbytočná. Už tradične sme spočítanie využili aj na zber vzoriek trusu kamzíkov či pozorovania chránených druhov živočíchov. Zároveň sme si zmapovali stav a priechodnosť turistických chodníkov, keďže len dva dni predtým sa Vysokými Tatrami prehnala menšia veterná smršť. Celkovo to teda hodnotíme pozitívne,“ dodáva zoológ.

Sčítanie kamzíkov sa vo Vysokých Tatrách uskutočňuje na pravidelnej báze dvakrát ročne - na jar a na jeseň. Pri poslednom jarnom sčítaní ich napočítali ochranári na území TANAP-u 950. Najvyšší počet zatiaľ napočítali v roku 2018, keď sa vo Vysokých Tatrách počas jesenného sčítania vyskytovalo 1431 kamzíkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona