Schyľuje sa k niečomu, o čom nevieme? Čína už stavia utečenecké tábory pre Severokórejčanov!

NETKY.SK • 12 December 2017, 16:01 • 2 min
Schyľuje sa k niečomu, o čom nevieme? Čína už stavia utečenecké tábory pre Severokórejčanov!

PEKING – Čínska vláda sa rozhodla nič nepodceniť a pripraviť sa na najhorší možný scenár v narastajúcom spore medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou. Rozhodla sa vybudovať niekoľko utečeneckých táborov na hraniciach pre Severokórejčanov, v prípade konfliktu na Kórejskom polostrove. Na prípadnú nukleárnu katastrofu sa taktiež začali pripraviť obyvatelia malých dedín, ktoré by mohol zamoriť rádioaktívny mrak.

slovakia

left justify in out

Plány na vybudovanie táborov sa na verejnosť dostali prostredníctvom uniknutých dokumentov štátnej telekomunikačnej spoločnosti China Mobile. Informoval The Guardian. Prísne strážené materiály sa pred pár dňami objavili na sociálnej sieti Weibo. Tábory by sa podľa plánov mali vystavať v dvoch regiónoch. Čchang-paj a v provincii Ťi-lin. V prípade, že by došlo k otvorenému konfliktu, tam by mali prúdiť utečenci z KĽDR, ktorí už dnes do týchto regiónov prichádzajú, síce len v malom počte.

 

Tábory vyrastú na pozemkoch, ktoré vlastní štát. Spoločnosť China Mobile sa má v rámci projektu postarať o preskúmanie daného terénu. „Pretože sa situácia na hranici KĽDR a Číny vyostruje, úrady v Čchang-paj plánujú výstavbu až piatich utečeneckých táborov,“ uvádza sa v materiáloch. Jeden z miestnych podnikateľov, serveru The New York Times prezradil, že stavebné práce už začali.

 

Čínska vláda celú situáciu odmieta komentovať. Hovorca ministerstva zahraničia Lu Kchang na dotaz novinárov odvetil, že o žiadnych uniknutých dokumentoch nevie. Zároveň však nevyvrátil, že úrady plánujú výstavbu utečeneckých táborov. Nikto z oslovených zástupcov, či už z regiónu Čchang-paj alebo China Mobile plány nekomentovali. Univerzitný expert Čcheng Siao-che na Severnú Kóreu pôsobiaci v Pekingu, uviedol že nemôže pravosť dokumentu potvrdiť, no taktiež dodal, že by bolo veľmi nezodpovedné takéto kroky nepodniknúť.

 

„Napätie na Kórejskom polostrove je vysoké, je na pokraji vojny. A ako veľmoc by mala byť Čína pripravená na všetky možné varianty,“ povedal expert. Na vyostrenie konfliktu sa pripravujú aj obyvatelia pohraničných miest. Provincia Ťi-lin leží približne 95-kilometrov od Punggye-ri, hlavnej severokórejskej jadrovej testovacej oblasti. Minulý týždeň miestne noviny informovali občanov, ako sa treba správať v prípade nukleárnej katastrofy. Ľudia by napríklad mali zo seba zmyť prach, ktorý sa bude šíriť akonáhle bomba vybuchne. Ako preventívne opatrenie, by ľudia mali konzumovať jódové tabletky. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies