Schwarzenberg: Zeman sa pokúša uchvátiť moc ako nacisti a komunisti!

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 08:12 • 2 min
Schwarzenberg: Zeman sa pokúša uchvátiť moc ako nacisti a komunisti!

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman sa podľa exministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga pokúša uchvátiť moc v štáte.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre rakúsky denník Kleine Zeitung predseda strany TOP 09 prirovnal Zemanove kroky k postupu nemeckých nacistov v roku 1933 a československých komunistov v roku 1948, informoval dnes Český rozhlas. "Pozrite sa na jeho kroky v ostatnom čase. Ustanovil vládu podľa svojej vôle, nie podľa vôle snemovne. Podľa môjho názoru to je práve uchopenie moci, nič iné to nie je," povedal Schwarzenberg Českému rozhlasu.

Bývalý minister je odhodlaný bojovať všetkými silami proti tomu, aby nová vláda Jiřího Rusnoka po tom, čo nezíska dôveru poslancov, vládla až do riadnych volieb v budúcom roku. "Zeman je prvým prezidentom priamo zvoleným občanmi a myslí si, že mu to automaticky dáva väčšie právomoci. Tvrdí, že sa prísne drží ústavy, nie je ale vraj viazaný jej zvyklosťami," pokračoval Schwarzenberg. Takúto čisto formálnu interpretáciu ústavy už podľa neho použili nacisti v januári 1933 v Nemecku a vo februári 1948 komunisti v Československu. "Ako starší ročník, ktorý diktatúru zažil, budem proti tomu všetkou silou bojovať. Obhajujeme právny poriadok republiky s plným nasadením," konštatoval Schwarzenberg.

Zeman po svojej hovorkyni Hane Burianovej odkázal, že sa k Schwarzenbergovým výrokom uverejneným v rakúskom denníku nebude vyjadrovať. Podľa jeho kancelára Vratislava Mynářa je Schwarzenbergov názor hysterický. "Je logické, že sa im to nepáči. Pán prezident sa správa v medziach ústavy, dodržiava ústavu a je v mantineloch ústavy, nerobí to, čo by si páni Schwarzenberg a (exminister financií) Kalousek priali, je to v prospech všetkých ľudí. Republika potrebuje upokojenie, teraz je potrebné, aby začala pracovať vláda Jiřího Rusnoka," reagoval Mynář.

České ľavicové strany výrok bývalého ministra zahraničia odmietajú alebo ho považujú za prehnaný. "Ja si myslím, že výrok pána Schwarzenberga je preexponovaný, podobné preexponované výroky iba zvyšujú politické napätie," myslí si šéf sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka. Navyše nie je dobré, že sa tak vyjadruje v zahraničí, pretože to môže zhoršiť obraz Česka.

Predseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik dáva výroky do súvislosti aj s neúspechom Karla Schwarzenberga v priamej prezidentskej voľbe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona