Schwarzenberg vraj obíde Zemana, svojich ľudí vyšle ako chargé d'affaires

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 10:35 • 2 min
Schwarzenberg vraj obíde Zemana, svojich ľudí vyšle ako chargé d'affaires

PRAHA - Šéfovi českej diplomacie Karlovi Schwarzenbergovi (TOP 09) zrejme došla trpezlivosť v spore s prezidentom Milošom Zemanom o vymenovaní veľvyslancov a rozhodol sa zariskovať.

slovakia

left justify in out

Podľa zdroja českého denníka Právo chce v krátkom čase stiahnuť niekoľko ambasádorov do Prahy, napríklad zo Švajčiarska, a nahradiť ich chargé d'affaires, z ktorých by sa potom stali veľvyslanci. Informácie dnes priniesol spravodajský server Novinky.cz.

Na takýto krok minister zahraničných vecí nepotrebuje Zemanov súhlas, ale keďže by znížil úroveň diplomatických vzťahov o jeden stupeň, mohol by v dlhšom období negatívne ovplyvniť vzťahy medzi Českou republikou a postihnutými krajinami.

Podľa informácií Práva by malo ísť o už schválených veľvyslancov zo zoznamu podpísaného exprezidentom Václavom Klausom, ktorý však Zeman posledné dva mesiace blokuje. Má ísť o dočasné riešenie. Veľvyslanci by mali nastúpiť na svoje posty v okamihu, keď dôjde k dohode o ich vymenovaní.

Do Prahy by sa tak mohol vrátiť napríklad veľvyslanec vo Švajčiarsku Boris Lazar, ktorého má podľa zdroja Práva vo funkcii nahradiť ako chargé d'affaires bývalý veľvyslanec v Chorvátsku a súčasný riaditeľ kancelárie stratégie, analýz a plánovania Jiří Kuděla. Kuděla má byť na zozname ambasádorov uvedený ako budúci veľvyslanec v Berne.

Podľa zdroja denníka Právo vyvíjajú na Schwarzenberga jeho ľudia tlak, aby so záležitosťou pohol. V podstate ide o to, aby Klausom podpísaní veľvyslanci nemuseli na vyriešenie situácie čakať v Prahe za český plat, ale v zahraničí za ten diplomatický, ktorý je rádovo vyšší. Problém je podľa zdroja v tom, že stiahnutím veľvyslanca a jeho nahradením chargé d'affaires sa znížila úroveň diplomatického zastúpenia, čo hostiteľské krajiny zvyčajne znášajú nerady.

"Keď zastupiteľský úrad vedie chargé d'affaires, a nie veľvyslanec, tak ho ostatní diplomati vnímajú ako úradníka s obmedzenými právomocami, nie ako zástupcu hlavy štátu. Všeobecne má teda nižšiu vážnosť," vysvetlil zdroj.

Situácia okolo ambasádorov sa zabrzdila po tom, čo Schwarzenberg odmietol rokovať o Livii Klausovej ako o veľvyslankyni v Bratislave dovtedy, kým Zeman nepodpíše ambasádorov schválených Klausom, pripomenuli Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies