Schwarzenberg: Prezident nespochybnil Němcovú, páčila by sa mu však úradnícka vláda

NETKY.SK • 22 Jún 2013, 12:22 • 2 min
Schwarzenberg: Prezident nespochybnil Němcovú, páčila by sa mu však úradnícka vláda

PRAHA - Najvyššie vedenie vládnej koaličnej strany TOP 09 rokovalo v piatok na zámku v Lánoch s českým prezidentom Milošom Zemanom o riešení súčasnej politickej krízy.

slovakia

left justify in out

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg pred novinármi potom vyhlásil, že prezident nespochybnil nomináciu predsedníčky Snemovne Miroslavy Němcovej (ODS) na premiérsky post. Podľa neho však Zeman naznačil, že by mu vyhovovala úradnícka vláda. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

"Samozrejme naznačil, že by mu to vyhovovalo, ale netrval na nej obzvlášť," odpovedal Schwarzenberg na otázku, či by prezident dal radšej prednosť prechodnej úradníckej vláde. Zeman však podľa šéfa TOP 09 a ministra zahraničných vecí neuviedol, k akému variantu sa prikloní - vypočul si len stanoviská strany TOP 09.

Rokovanie s prezidentom o riešení krízy charakterizoval Schwarzenberg ako "príjemné".

Podpredseda strany Miroslav Kalousek na adresu ODS znovu zopakoval, že TOP 09 najviac trápi, že s prípadným odchodom Němcovej z čela Snemovne zostane jej post neobsadený.

"Je to bohatierske," povedal novinárom Kalousek na adresu ODS, ktorá zatiaľ nevyriešila to, kto by mal prípadne uvoľnený post predsedu dolnej komory prevziať po Němcovej. "TOP 09 vôbec netrápi, kto bude predsedom Snemovne... Mierne nás ale pohoršuje postoj ODS k tejto vysokej funkcii," vysvetlil.

Kalousek zopakoval, že sa ešte nestalo, aby Snemovňa rozhodovala o dôvere vláde a nemala pritom svojho predsedu.

Rokovania predstaviteľov TOP 09 s prezidentom v Lánoch trvali vyše dve hodiny.

V piatok popoludní už hovorila dve hodiny so Zemanom aj samotná šéfka Snemovne Miroslava Němcová, navrhnutá vládnou ODS na premiérku. Na rokovaní sa zúčastnil takisto úradujúci predseda ODS Martin Kuba.
 

Líder opozičnej ČSSD Bohuslav Sobotka a jej prvý podpredseda Michal Hašek navštívili Zemana v Lánoch v piatok podvečer. Tlmočili mu stanovisko svojej strany, ktorá pokladá za jediné riešenie politickej situácie predčasné voľby.

Prezident by mal oznámiť svoje rozhodnutie o riešení krízy v utorok 25. júna na tlačovej konferencii na Pražskom hrade, pripomenul web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona