Schwarzenberg: Po roku 1989 sme nekládli dôraz na právo, následky pretrvávajú

NETKY.SK • 4 November 2014, 14:17 • 2 min
Schwarzenberg: Po roku 1989 sme nekládli dôraz na právo, následky pretrvávajú

BRATISLAVA – Najväčšou chybou po novembri roku 1989 v Československu bolo, že sa nekládol dostatočný dôraz na právo. Počas dnešného HNClubu to uviedol kancelár bývalého prezidenta Václava Havla a exminister zahraničných vecí Českej republiky Karel Schwarzenberg.

slovakia

left justify in out

Schwarzenberg si dnes Bratislave spomenul na rozhovory, ktoré viedol s niekdajším nemeckým kancelárom Helmutom Kohlom. Ten mu opisoval, ako poslal zo západného Nemecka do NDR 8000 sudcov, keď bolo jasné, že sa štáty spoja.

 

„Vedel, že štát môže postaviť iba na novom právnom systéme a právnikoch vychádzajúcich z iných myšlienok ako za totality. My sme západné Československo nemali, my sme to urobiť nemohli,“ uviedol Schwarzenberg na konferencii s názvom November 1989: začiatok novej éry.

 

„V tomto štáte ste mohli prevziať právny rámec tej najrozvinutejšej demokracie vtedajšieho sveta a hneď by sa vyrojilo stádo advokátov, podnikateľov a jednotlivých ľudí, ktorí by si už našli svoje cestičky, ako to právo obísť,“ nesúhlasil s takýmto názorom sociológ a bývalý predseda Verejnosti proti násiliu Fedor Gál.

 

Gál sa domnieva, že sme sa po 1989 rýchlo naučili obchádzať právo. „Aj v prípade tých noriem, ktoré boli pevne fixované, sme si dali obrovskú námahu, aby sme sa naučili ako ich obísť,“ vysvetlil. Podľa Gála takáto situácia pretrváva do súčasnosti. "Základný problém je, že ľudia nemajú úctu k právu,“ doplnil.

 

Fakt, že sa v ponovembrových rokoch nekládol dôraz na právo, má podľa Schwarzenberga vážne dôsledky v súčasnosti. „Máme nedostatočný pojem práva, ktorý má dopad na všetko. Či už je to všade citovaná korupcia, nezodpovednosť k správe štátneho majetku, veľmi podivné rozsudky, nesledovanie veľkých zločincov, ktorí prekĺzajú,“ menoval.

 

„Spýtajte sa ľudí na ulici v Prahe, Bratislave alebo Brne, či majú dojem, že žijú v právnom štáte, a že sa tu spravodlivo rozhoduje. Povedia, že nie,“ upozornil. Riešenie Schwarzenberg vidí jedine v generačnej výmene a výchove nových predstaviteľov právnických profesií. „Keď odídu všetci právnici, ktorí boli vyškolení v úplne inom myslení,“ uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona