Schwarzenberg obhájil post predsedu TOP 09

NETKY.SK • 8 December 2013, 13:19 • 2 min
Schwarzenberg obhájil post predsedu TOP 09

PRAHA - Líder krátko pred hlasovaním kritizoval fungovanie českej politiky, ktorá je "prelezená korupciou".

slovakia

left justify in out

Karel Schwarzenberg dnes na zjazde českej TOP 09 obhájil post predsedu strany. Bol jediným kandidátom. Sľúbil, že "topka" bude poctivo pracovať pre republiku. Vo svojom kandidátskom prejave pred voľbou kritizoval korupciu a jej presakovanie do českej politiky.

Informácie priniesol spravodajský portál Novinky.cz.

Schwarzenberg po zvolení za straníckeho predsedu vyhlásil: "Dúfam, že aj tí, ktorí ma tentoraz nevolili, že ich aspoň nesklamem a budem pre nich ako-tak znesiteľný predseda."

Dodal, že svojich straníckych "podriadených" nebude šetriť a strana bude "poctivo pracovať pre blaho tejto republiky".

Za Schwarzenberga sa vyslovilo 160 zo 173 hlasujúcich delegátov.

Líder krátko pred hlasovaním kritizoval fungovanie českej politiky, ktorá je "prelezená korupciou".

"Všetko u nás funguje, až na politiku," vyhlásil a dodal: "V iných národoch sa kradne tiež, korupcia je tiež, ale tí páchatelia nejazdia po hlavných mestách v limuzínach." Pridal ešte výrok premiéra z prvej česko-slovenskej republiky Antonína Švehlu: "Mľaskáme tak hlasno, že už nič iné nepočujeme."

Zároveň však líder vyjadril nádej, že dorastá nová generácia, "ktorá už nie je zaťažená 20. storočím, ale vyrástla v úplne inom období".

TOP 09 je podľa neho v tej najlepšej východiskovej pozícii, akú len môže mať. Strana je stabilná a stavaná na pevných základoch, dodal.

"Budeme naďalej takí, akí sme. Totiž strana bez veľkých sľubov, bez veľkého rámusu okolo seba, ale strana, ktorá neustále pracuje na svojom politickom úspechu," vyhlásil Schwarzenberg.

Na adresu nových politických subjektov v českej Poslaneckej snemovni povedal, že sa netreba nechať zmiasť prekvapujúcimi úspechmi nových zoskupení na politickom javisku. "Ich veľkohubé sľuby nemôžu byť splnené," dodal.

Svoju pozíciu podpredsedu TOP 09 obhájil aj Miroslav Kalousek, ktorý takisto nemal protikandidáta. Hlas mu dalo 157 zo 168 hlasujúcich delegátov.

Kalousek vo svojom prejave kritizoval nástup pôvodom slovenského podnikateľa s českým občianstvom a šéfa hnutia ANO Andreja Babiša do vlády. Podľa Kalouska predstavuje Babiš "extrémne riziko korupcie a klientelizmu". Uviedol, že spolu s Babišovým vstupom do politiky vzniká model "sám sebe kmotrom, sám sebe klientom".

Snem bude ešte voliť členov predsedníctva a výkonného výboru.

V širšom vedením strany sa zmeny čakajú. Novým podpredsedom by sa mohol stať napríklad pražský primátor Tomáš Hudeček, napísal web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona