Schválili povinnú elektronickú komunikáciu so štatistikmi

NETKY.SK • 29 Október 2014, 17:41 • 2 min
Schválili povinnú elektronickú komunikáciu so štatistikmi

BRATISLAVA - Komunikácia podnikateľských subjektov so Štatistickým úradom SR sa bude pri zisťovaní štatistických údajov vykonávať výhradne elektronickou formou.

slovakia

left justify in out

Poslanci totiž v stredu schválili návrh novely zákona o štátnej štatistike. Okrem elektronizácie komunikácie úradu so spravodajskými jednotkami je tiež cieľom novely integrovať do zákona požiadavky Kódexu postupov pre európsku štatistiku.

 

V praxi by tak mali spravodajské jednotky so Štatistickým úradom SR po novom komunikovať elektronicky, kým podľa doterajšej úpravy sa považuje listinná a elektronická komunikácia medzi úradom a spravodajskými jednotkami za rovnocennú a každý subjekt si mohol vybrať, akú formu využije. Výnimkou bude len komunikácia s úradom v prípade fyzických osôb a fyzických osôb - podnikateľov bez zamestnancov. Možnosť poskytnutia údajov v listinnej podobe sa ponecháva aj spravodajským jednotkám, ktoré majú sídlo v obciach bez internetového pripojenia alebo signálu. Novela nadobudne účinnosť 1. januára budúceho roka, okrem bodu, ktorý ruší spomínanú rovnocennosť elektronickej a listinnej komunikácie so štatistickým úradom. Tento bod nadobudne účinnosť až od 1. januára 2016. 

 

Zákonodarcovia v stredu schválili aj návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Dohodou o prevode a mutualizácii príspevkov do jednotného fondu na riešenie krízových situácií. Ten súvisí so záväzkami v súvislosti s vytváraním bankovej únie. O návrhu novely zákona o dani z príjmov, o ktorom rozprava v rámci druhého čítania bola v stredu takisto ukončená, budú poslanci hlasovať až vo štvrtok dopoludnia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies