Schválenie zmluvy Nový START v Senáte je vzpruhou pre Obamu

NETKY.SK • 23 December 2010, 08:54 • 2 min
Schválenie zmluvy Nový START v Senáte je vzpruhou pre Obamu

Schválenie zmluvy Nový START v Senáte je vzpruhou pre Obamu - Politika Americký Senát dnes schválil rusko-americkú zmluvu o obmedzení počtu jadrových zbraní (Nový START), čím americký prezident Barack Obama dosiahol cieľ ratifikácie zmluvy. Senát hlasoval

slovakia

left justify in out

Americký Senát dnes schválil rusko-americkú zmluvu o obmedzení počtu jadrových zbraní (Nový START), čím americký prezident Barack Obama dosiahol cieľ ratifikácie zmluvy.
      Senát hlasoval v pomere hlasov 71 ku 26. Na ratifikáciu zmluvy bola podľa americkej ústavy potrebná dvojtretinová väčšina. Podporu demokratom ešte začiatkom tohto týždňa sľúbili aj republikánski senátori.
      Zmluva, podpísaná v apríli prezidentmi USA a Ruska - Barackom Obamom a Dmitrijom Medvedevom - zaväzuje obe strany k zníženiu počtu strategických jadrových hlavíc na 1550 - oproti súčasnému limitu 2200 hlavíc. Počíta tiež s vytvorením monitorovacieho a kontrolného systému.
      Uznesenie Senátu o zmluve ešte musí podpísať americký prezident. Predpokladá, že Nový START bez problémov dostane zelenú v ruskej Štátnej dume. Hlasovanie by mohlo byť do konca týždňa. Ruskí zákonodarcovia chceli s hlasovaním počkať na výsledok v Senáte. Schválenie zmluvy v Senáte je vzpruhou pre Obamu, ktorý ju považoval za základný kameň reštartovania vzťahov s Moskvou a svojej agendy o jadrovom odzbrojení.
      Nový START sa tiež považuje za kľúčový moment pri pokračovaní ruskej pomoci Spojeným štátom v Afganistane a pri udržaní Iránu na uzde ohľadom jeho jadrových aktivít.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies