Schválenie trvalého prerozdeľovania by bolo rozvratom Európy

NETKY.SK • 8 November 2015, 12:38 • 2 min
Schválenie trvalého prerozdeľovania by bolo rozvratom Európy

BRATISLAVA - Prípadné schválenie trvalého mechanizmu na prerozdeľovanie utečencov v rámci Európskej únie by znamenalo rozvrat Európy.

slovakia

left justify in out

"To by bol koniec," uviedol v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Ako poznamenal, pri tom počte miliónov ľudí, ktoré má únia v pláne prijať, by to pre Slovensko pri prvotných výpočtoch znamenalo takmer 50.000 za prvých päť rokov. "Čo je jedno veľké mesto," dodal s tým, že v SR si musíme uchrániť aj svoje vlastné tradície a hodnoty.

 

Poukázal na to, že k odmietaniu trvalého mechanizmu sa okrem Vyšehradskej štvorky pridávajú ďalšie štáty. Vymenoval Fínsko, Belgicko, Estónsko. "Počet krajín, ktoré sú proti, začína narastať. Nie sme čierna ovca," poznamenal s tým, že ak by sa táto téma dostala na oficiálne rokovania, spôsobilo by to veľký boj vo vnútri únie. "Pretože je to nezmysel," podotkol.

 

Myslí si, že jediné, čo Európu zachráni, je uzavretie hraníc. "Turecko je kľúčový hráč v boji proti nelegálnej migrácii, a tam môžeme pomáhať rodinám," zdôraznil.

 

Poslanec NR SR za Most-Híd Gábor Gál súhlasí s tým, že trvalý mechanizmus prerozdeľovania nie je riešením. Podľa neho treba k tejto problematike pristupovať konštruktívne a na základe dobrovoľnosti. Upozornil však na to, že Slovensko malo prísť s iniciatívou, koľko utečencov zvládne. Stovku, ktorú chce prijať, považuje za málo.

Je za zaistenie bezpečnosti krajiny, ale aj za zrýchlené azylové konanie, v čom, ako upozornil, vláda nič nespravila.

 

Rovnako ju kritizoval za spôsob, akým sa postavila a prezentovala riešenie migračnej krízy. Označil to za šírenie strachu a zneužívanie témy na odvádzanie pozornosti od takých tém, ako sú korupcia pri verejných obstarávaniach, v zdravotníctve, stagnácia školstva či zlé čerpanie eurofondov.

 

Zdôraznil, že Slovensko malo prísť pri migračnej problematike s konštruktívnymi návrhmi, ktoré má k dispozícii.

Za odvádzanie pozornosti považuje aj avizované podanie žaloby za spôsob hlasovania o prerozdelení utečencov, ktorú plánuje vládny kabinet podať do 15. decembra. "Slovensko tento spor nevyhrá," upozornil Gál.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies